Filmfestival Venetië gaat gewoon door

Het filmfestival van Venetië, het oudste filmfestival ter wereld, gaat dit jaar gewoon door. Dat zei Luca Zaia, de gouveneur van de regio Veneto, gisteren in een interview met persbureau Reuters. Lange tijd was het onduidelijk of het evenement, net als veel andere festivals, vanwege de coronamaatregelen door kon gaan.

Zelfs de datum is gelijk gebleven: 2 tot en met 12 september. Wel zullen er waarschijnlijk minder films worden vertoond. De beslissing om het festival door te laten gaan, werd genomen na de aankondiging van de Italiaanse overheid dat per 4 juni de grenzen weer open gaan. De festivalorganisatie heeft bovendien een enquête onder filmprofessionals gehouden om hun animo te peilen.

Het filmfestival van Venetië is onderdeel van een grotere organisatie die ook biënnales verzorgt op het gebied van onder andere theater, architectuur en beeldende kunst. Vorige week werd bekend dat de architectuurbiënnale die gepland stond voor dit jaar is verschoven naar 2021. De beeldende kunstbiënnale, die geldt als belangrijkste in zijn soort, is daarmee ook een jaartje opgeschoven en vindt nu plaats in de zomer van 2022.