Filmfestival rondom Tour de France

Les Triplettes de Belleville
Contador, Froome, Quintana, Nibali. Alle favorieten voor de eindzege van de Tour de France staan op 4 juli klaar naast de Jaarbeurs in Utrecht voor de proloog, een individuele tijdrit over 13,7 kilometer. In de week voorafgaand aan de mooiste wielerronde van het jaar wordt in de Domstad een eenmalig filmfestival georganiseerd waarin het gaat om demarreren, linkeballen, temporiseren, stampen en dansen.
Wie nu door Utrecht loopt ziet al overal in de etalages wielrenfietsen staan en hangen. De startplaats van de Tour 2015 heeft er zin in en is al weken ondergedompeld in voorpret. Van 25 juni tot en met 1 juli kunnen wielerliefhebbers terecht in het Louis Hartlooper Complex voor het International Tour Film Festival Utrecht. De openingsfilm is Les Triplettes de Belleville, een animatiefilm van Sylvain Chomet over een jonge kampioen die tijdens een bergetappe vermist raakt waarna zijn grootmoeder hem gaat zoeken met behulp van een bejaard jazztrio. De film is geselecteerd door Gerben Schermer, directeur van het Holland Animation Film Festival en verklaard wielerliefhebber.
Ook Jeroen Wielaert, de radiojournalist die jarenlang lobbyde om de Tour naar Utrecht te halen, koos een film: La Grande Boucle. Neerlands grootste wielrenster Marianne Vos selecteerde Half the Road, een documentaire met de veelzeggende ondertitel ’the passions, pitfalls and power of women’s professional cycling’. Herman Chevrolet, auteur van de wielerroman Het is koers!, koos The Armstrong Lie, over de opkomst en ondergang van de grootste fraudeur die het wielrennen ooit gekend heeft.
Het programma van het festival bestaat uit bijna veertig documentaires, speelfilms, animatiefilms en korte films. Er zijn recente producties te zien zoals Rising from the Ashes (2012) over het Rwandese wielerteam dat zich in 2012 kwalificeerde voor de Olympische Spelen, en Nieuwe Helden (2014), over het Nederlandse team Argos-Shimano dat in 2013 doorbrak met sprinter Marcel Kittel. Uiteraard ontbreekt Ventoux niet en De Helaasheid der Dingen dankt zijn selectie aan de naakte fietswedstrijd in het hart van de film. Maar er zijn ook oudere film zoals het klassieke Jour de Fête (1949) van Jacques Tati en A Sunday from Hell (1976), een Deense documentaire over Parijs-Roubais die door Peter Cowie van de International Film Guide ‘arguably the best film ever made about professional cycling’ werd genoemd.
Edo Dijksterhuis