Filmfestival Leiden breidt stevig uit

  • Datum 09-05-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Publieksfavoriet in Leiden in 2012: The Perks of Being a Wall Flower

Na zeven edities vindt het filmfestival van Leiden de tijd rijp om uit te breiden. Editie 2013, gehouden begin november, duurt tien in plaats van zes dagen. De programmering wordt opgevoerd en meer films draaien mee in de competitie. Om de internationale ambities te onderstrepen is ook de naam veranderd: Leiden International Film Festival.

‘We wilden films meerdere keren laten draaien en het festival over twee weekenden trekken’, verklaart LIFF-directeur Alexander Mouret, die de uitbreiding ‘een experiment’ noemt. Vorig jaar trok het festival, dat plaatsvindt op acht locaties, bijna 25.000 bezoekers. Naar eigen zeggen is het daarmee het snelst groeiende filmfestival van Nederland. ‘We verwachten dit jaar sowieso een groei in het aantal bezoeken, maar het aantal unieke bezoekers zal ook wel omhoog gaan.’

In oude opzet telde de programmering zo’n 150 titels, waarvan ongeveer de helft uit speelfilms bestond — veelal voorpremières. Mouret verwacht dat het programma dit jaar een kwart tot een derde meer titels zal bevatten. De vroegere Iron Herring Competition met acht mededingers wordt vervangen door de American Indie Competition waarin vijftien films meedoen. Een deel van het programma is al rond maar het programma wordt pas openbaar gemaakt in september als alles definitief is.

Het LIFF werd in 2006 opgericht door vier vrienden die ontevreden waren met het filmaanbod in Leiden en omstreken. De signatuur van het festival ligt ergens tussen de commerciële Amsterdam Film Week en het meer highbrow Film by the Sea. Zelf noemt Mouret de programmering ‘Sundance-achtig’.

Passend in dat profiel is de nieuwe American Indie Competition. Mouret: ‘De kleine, onafhankelijke film uit Amerika heeft onze eigen voorkeur, maar blijkbaar ook die van ons publiek. The Perks of Being a Wall Flower won vorig jaar de publieksprijs. Bovendien bestaat er een historische band tussen Leiden en de VS: de Pilgrim Fathers kwamen hier vandaan. Wat wij eigenlijk doen is de Amerikanen weer terughalen. Wij willen de poort naar Europa worden voor Amerikaanse Indie filmmakers.’

In de nieuwe opzet komen een paar oude elementen terug. Het Science & Cinema-programma wordt weer afgestoft, net als het programma met Russische films, dat in dit Nederland-Rusland jaar niet mag ontbreken. In samenwerking met het Confucius Instituut worden Chinese bioscoophits gepresenteerd. In aanloop naar het festival organiseert het LIFF in de eerste en tweede week van juni buitenvertoningen van Amerikaanse films, waaronder de Iron Herring-winnaar van vorig jaar Safety Not Guaranteed.

Edo Dijksterhuis