Filmdistri­bu­teurs sluiten zich aan bij corona-alliantie

Samen sta je sterk(er), zeker in tijden van crisis. Om die reden hebben brancheverenigingen uit verschillende hoeken van het kunstenveld zich verenigd in ENCORE, de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie. Ook Film Distributeurs Nederland (FDN), de branchevereniging voor de filmsector, heeft zich nu aangesloten.

De filmdistributeurs voegen zich daarmee bij de vertegenwoordigers van muziekproducenten en –distributeurs, boek- en muziekuitgevers, evenementenorganisaties, festivals en collectieve beheerorganisaties voor muziek en beeld als Buma/Stemra, Videma en Filmservice. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij tienduizenden creatieven – Buma/Stemra alleen al behartigt de belangen van 30.000 tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers. Hun totale jaaromzet komt op meer dan €1 miljard. Door collectief op te treden hopen de belangenbehartigers beter te kunnen overleggen met de overheid over maatregelen om de crisis te overleven.

Terwijl de bioscoopbranche de schade door de coronacrisis voorlopig op €170 miljoen raamt, schatten de distributeurs op korte termijn (tot 1 juni 2020) €36 miljoen te verliezen en op de middellange termijn (tot 1 augustus) minimaal €60 miljoen. De verkoop van dvd’s en Blu-rays stagneert, er is inkomstenderving door gesloten bioscopen en marketinguitgaven kunnen worden afgeschreven als total loss.

Indirect heeft de sluiting van bioscopen en theaters ook effect op de filmproductie. Het Abraham Tuschinski Fonds, dat gevuld wordt met afdrachten door distributeurs en bedoeld is om Nederlandse publieksfilms mee te financieren, krijgt momenteel geen geld binnen. De geplande investering van €2 miljoen is komen te vervallen.