Tom Hol­ken­borg veilt jouw sound­track

Tom Holkenborg (foto: Dirk Kikstra)

Altijd al een hoogst persoonlijke soundtrack willen hebben? Dat kan nu. Tom Holkenborg, de componist die onder andere Zack Snyder’s Justice League, Mad Max: Fury Road en Deadpool van muziek voorzag, veilt morgen Soundtrack of Your Life. Op basis van een interview met de winnaar componeert Holkenborg een muziekstuk van ongeveer twintig minuten.

Holkenborgs filmmuziek is vaak stuwend en brengt de actie op het scherm naar een hoger niveau. Ook Soundtrack of Your Life is functioneel. Met dit stuk muziek wil de componist de ontwikkeling van NFT’s stimuleren. Een non-fungible token is een data-eenheid in een digitaal grootboek genaamd blockchain. Je kunt er allerlei content mee authenticeren, zoals foto’s, film of muziek. NFT’s kwamen onlangs groot in het nieuws toen een NFT-werk van netkunstenaar Beeple voor bijna $70 miljoen in Bitcoins werd verkocht.

Blockchain wordt gezien als een alternatief systeem van waardencreatie, waarbij een netwerk van computers NFT’s ‘mijnen’ en centrale banken buitenspel staan. Er is echter ook kritiek omdat al die digitale rekenkracht veel energie kost en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Het is daarom dat Holkenborg zich verbindt aan AmplifyX, een NFT-platform dat werkt met de energiezuinige Tezos-blockchain. Bovendien wordt tien procent van de veilingopbrengst overgemaakt aan Earth Alliance, de milieuorganisatie van acteur Leonardo DiCaprio.