Filmbroedplaats MACA mogelijk volgend jaar al open
Filmmakers hebben grote behoefte aan een plek om te experimenteren en hun vaardigheden aan te scherpen. Met dat doel wordt het Moving Arts Center Amsterdam opgericht. De locatie is er al en als de minister binnenkort met budget over de brug komt zou de filmbroedplaats eind 2020 al open kunnen.
“Uit het onderzoek naar beroepsprofielen in het audiovisuele onderwijs bleek dat makers grote behoefte hebben aan een plek waar ze kunnen experimenteren zonder productiedwang”, stelt Ido Abram, adjunct-directeur van Filmmuseum Eye die onder de vlag van een onafhankelijke stichting werkt aan de oprichting van het Moving Arts Center Amsterdam. “Toen Béla Tarr twee jaar geleden een tentoonstelling bij ons had hebben we uitgebreid met hem gesproken over zijn film.factory in Sarajevo, waar jonge filmmakers onder de hoede van gerenommeerde regisseurs hun eigen stem kunnen vinden. Zoiets staat ons ook voor ogen.”
Abram is de logische trekker van dit project. Hij was tussen 2005 en 2010 directeur van het Binger Lab. Die postacademische opleiding was jarenlang de belangrijkste aanjager van talentontwikkeling in de film, samen met het opgeheven Nederlands Instituut voor Animatiefilm en het eveneens verdwenen Mediafonds. Het Nederlands Film Festival, IFFR, IDFA en Cinekid zijn in het gat gesprongen met eigen programma’s. “Er gebeurt al veel”, erkent Abram. “En het MACA wil daar als talentlaboratorium iets aan toevoegen met coaching, mentorschappen en workshops. Een zo breed mogelijk veld aan spelers, van festivals tot brancheverenigingen, nationaal en internationaal, kan hier een bijdrage aan leveren. Het moet een soort Binger 2.0 worden maar meer gedreven door de vraag uit de filmsector zelf.”
Het MACA biedt werkplaatsen aan filmmakers die willen experimenteren, al dan niet voor publiek. De stichting heeft al een loods op het Amsterdamse NDSM-terrein op het oog om geluidsstudio’s en andere faciliteiten in te huisvesten. “Van de gemeente hebben we de toezegging dat we de loods minimaal vijf jaar mogen gebruiken”, stelt Abram. “Dat is een mooi begin maar we hebben daarnaast minimaal €700.000 per jaar nodig. De minister heeft al aangegeven dat er ruimte in de aanstaande meerjaarlijkse begroting komt voor ontwikkelinstellingen. Als dat geld naar het MACA gaat dan zouden we begin volgend jaar het gebouw wind- en waterdicht kunnen maken en eind 2020, begin 2021 van start kunnen.”