Film1 gaat verder als online streamingdienst

Film1 stopt met lineaire verspreiding van haar kanalen. Het platform met betaal- en VOD-kanalen gaat vanaf 1 augustus verder als online streamingdienst. Eigenaar Sony Entertainment Europe reageert hiermee op veranderend kijkgedrag en de hoge doorgiftevergoedingen die het moet betalen aan distributeurs.

Deze tactische verschuiving zat er al een tijdje aan te komen. Een paar weken geleden presenteerde Film1 een app voor Smart TV-internettelevisies van Samsung. Die is alleen bruikbaar voor kijkers die een abonnement direct bij Film1 afsluiten en niet bij distributeur. Het filmplatform denkt zich deze move te kunnen permitteren omdat onderzoek uitwijst dat de Nederlandse consument steeds minder vaak de televisie gebruikt voor on demand-kijken maar eerder grijpt naar apps voor tablet, smartphone, smart TV of online mediaplayer.

Film1 werd gelanceerd in 2006 als een premium filmkanaal. Twee jaar later kwam daar Film1 Action bij, dat gespecialiseerd is in horror, thrillers en actiefilms. Weer vier jaar later werd het aanbod uitgebreid met een kanaal voor series en het Sundance Channel met wereldcinema, documentaires en korte films.