Film moet China en EU samenbrengen

  • Datum 25-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Androulla Vassiliou

Tussen de Europese en de Chinese cinema moet meer uitwisseling en samenwerking plaatsvinden. Dat stelt Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor onderwijs en cultuur. Films kunnen volgens haar helpen om wederzijds begrip en vertrouwen op te bouwen.

Morgen opent de Cypriotische Eurocommissaris Androulla Vassiliou het vierde EU Film Festival in China. Op het festival worden films uit alle EU-lidstaten vertoond, waaronder het Nederlandse Schemer. Een uitgesproken doel van Vassiliou’s bezoek is om de vertoning van Chinese films in Europa en vice versa te stimuleren. China Daily meldt dat Vassiliou bovendien samenwerking nastreeft tussen Europese en Chinese investeerders op filmgebied.

De filmplannen van Vassiliou passen in een breder beleid. De Europese Commissie maakte deze week bekend dat het de bedoeling is dat onderwijs en cultuur een derde zuil van samenwerking tussen de EU en China gaan vormen, na eerdere toenadering op economisch en strategisch gebied. Door middel van de interculturele dialoog moeten wederzijds begrip en vertrouwen opgebouwd worden, meldt het persbericht. Film speelt in die plannen een prominente rol.

Vassiliou’s toenadering is in China positief ontvangen. Vorige week nog openbaarde het Centraal Comité van de Communistische Partij plannen om de wereldwijde invloed van de Chinese cultuur meer dan in het verleden te stimuleren. In een communiqué werd gesteld dat culturele invloed essentieel is voor het streven naar een dominante internationale positie.

China kent een restrictieve filmcultuur. De organisatie van onafhankelijke filmfestivals wordt van staatswege moeilijk gemaakt. Onafhankelijk filmmaken is niet verboden, maar omdat distributie in handen is van de staat vindt er veel zelfcensuur plaats. Filmmakers die de overheid publiekelijk uitdagen, worden gestraft met beroepsverboden of zwaardere straffen. Zo zit de Tibetaanse regisseur Döndrub Wangchen sinds 2008 vast vanwege zijn kritische documentaire Leaving Fear Behind.

Erik Schumacher