Film by the Sea over­treft ver­wacht­ingen met 21.388 bezoekers

Deutschstunde, winnaar van de Film en Literatuur Award 2020

Ondanks de beperkte zaalcapaciteit vanwege coronamaatregels heeft Film by the Sea dit jaar 21.388 bezoekers getrokken. Dat is 49% van het aantal dat vorig jaar het festival in Vlissingen bezocht. Film by the Sea was het eerste grote filmfestival dat plaatsvond na het begin van de coronacrisis.

Volgens festivaldirecteur Jan Doense overtreffen deze resultaten het meest optimistische scenario. Ze zijn te danken aan een goed uitgewerkte spreidingsstrategie. Behalve in hoofdlocatie CineCity werden er films vertoond tijdens een Drive-in in de Machinefabriek en een Drijf-uit op de Westerscheldeferry. Ook waren er twee vertoningen van The Phantom of the Opera in de Sint Jacobskerk en satellietprogramma’s in Goes, Middelburg, Zierikzee, Terneuzen, Oostburg en Bergen op Zoom.

Het festival werd zondag afgerond maar op vrijdag zijn de prijzen al uitgereikt. De hoofdprijs ging naar Deutschstunde van Christian Schwochow. Daniel van Niels Arden Oplev en Anders W. Berthelsen werden uitgeroepen tot publieksfavoriet, met Antigone van Sophie Deraspe op nummer 2 en My Octopus Teacher van Pippa Ehrlich op 3.

De 23e editie van Film by the Sea vindt plaats van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september 2021.