Festivalhart IDFA verschuift naar Amstel

  • Datum 17-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het epicentrum van het IDFA verschuift dit jaar. Vormde voorheen het Rembrandtplein het kloppend hart van het festival, nu verplaatst het evenement zich richting Amstel. Café de Jaren en Café Swych in de Nieuwe Doelenstraat gaan dienst doen als festivalcentrum. Het IDFA vindt plaatst van 19 tot en met 30 november.

De hoofdlocaties blijven hetzelfde: Pathé Tuschinski, Pathé de Munt, de Brakke Grond en het vorig jaar erbij gekomen EYE. Ook het Compagnietheater en kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae doen weer mee. In het theater aan de Kloveniersburgwal speelt zich het internationale trainingsprogramma IDFAcademy (20 t/m 23 november) af. In ‘Arti’ wordt Docs for Sale (21 t/m 28 november) georganiseerd.

Het vertrek van het Rembrandtplein richting Rokin en Amstel betekent een lichte uitwaaiering over de stad. Het festival werkt verder ook samen met diverse andere theaters, podia en instituten. Daar zit dit jaar ook De Balie bij, dat jarenlang dienst deed als IDFA-hotspot. Andere locaties zijn: Melkweg, het Ketelhuis, de Kleine Komedie, Toomler, DeLaMar Theater, Stedelijk Museum Amsterdam, Bijlmer Parktheater en Podium Mozaïek.

IDFA manifesteert zich ook buiten Amsterdam. Tijdens het festival zal een deel van het programma te zien zijn in LUX te Nijmegen en bij Forum in Groningen. Podium Vlieland programmeert twee weekenden na IDFA een selectie van de prijswinnaars en andere festivalhits. Direct na het festival gaat ook The Best of IDFA on Tour van start; tot het voorjaar van 2015 reizen festivalfilms langs 67 theaters in heel Nederland.

Edo Dijksterhuis