Faydim Ramshe wint NPO Docu­men­taire Talent Award

Faydim Ramshe neemt NPO Documentaire Talent Award in ontvangst (foto: NPO/Raymond van Olphen)

De prijs die voorheen de Karen de Bok Talent Prijs heette, is omgedoopt tot NPO Documentaire Talent Award. In die hoedanigheid is hij nu voor de zevende keer uitgereikt. Winnaar van 2023 is Faydim Ramshe.

“Grote urgentie, persoonlijke toegang, de zelfreflectie van de maker en de bijzondere gelaagdheid van de vorm en stijl” werden genoemd in het juryrapport dat Ramshe’s filmplan verkoos boven dat van vijf anderen. Die documentaire-talenten ontwikkelden in de afgelopen maanden tijdens IDFA Project Space NL hun documentaire-idee tot een filmplan en een bijbehorende teaser. Zij werden daarbij inhoudelijk begeleid door regisseur Beri Shalmashi en producent Renko Douze.

De NPO Documentaire Talent Award is een ontwikkelingsbijdrage van €25.000, die beschikbaar wordt gesteld door het NPO-fonds. Met de bijdrage kan de regisseur in samenwerking met een omroep werken aan de verdere ontwikkeling van het documentaireplan, waarna bij het fonds een aanvraag voor een productiebijdrage kan worden ingediend. De prijs werd eerder uitgereikt aan Paul de Ruijter, Marina Meijer, Shamira Raphaëla, Emma Lesuis, Huibert van Wijk en Roshan Nejal.