Faillissement dreigt voor ‘s werelds grootste bioscoopketen

AMC Theaters houdt de gedwongen sluiting door quarantaine niet lang meer vol. ’s Werelds grootste bioscoopketen kan de inkomstenderving en doorlopende kosten nog opvangen tot eind juni, begin juli. Maar daarna dreigt faillissement. AMC Theaters bezit ruim 900 bioscopen met meer dan 10.000 schermen in de Verenigde Staten en Europa.

Het concern lijdt een verlies van $155 miljoen per maand, meldt The Hollywood Reporter. Met een reserve van $265 miljoen en een leenvermogen van $332 miljoen kan AMC Theaters het dus vier maanden uitzingen. Maar Wallstreet-analisten zien het amper een maand nadat bioscopen de deuren moesten sluiten al somber in. De waarde van AMC-aandelen ging naar beneden van $7,50 naar $1. Tegenover de $771 miljoen winst die het bedrijf maakte in 2019 staat een verwacht verlies voor dit jaar van $293 miljoen.

American Multi-Cinema, zoals AMC voluit heet, werd in 1920 opgericht in Kansas City. In de eerste vier decennia van zijn bestaan groeide het bedrijf uit tot een keten met tien theaters. In 1963 bouwde het zijn eerste multiplex, een ongekende innovatie in een tijd dat bioscopen standaard één zaal hadden. Vanaf de jaren tachtig werd vol ingezet op groei en in 1995 opende AMC het eerste megaplex van Noord-Amerika. De grootste theaters van de keten tellen tegenwoordig dertig zalen. AMC bezit 661 theaters in de VS en 244 in Europa, voornamelijk in Portugal en Groot-Britannië.