EYE vertoont Empire of the Sun op 70mm

  • Datum 04-07-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Empire of the Sun

Steven Spielberg, de meest succesvolle regisseur aller tijden, staat deze zomer centraal in EYE. Maar liefst 21 van zijn films worden vertoond, waaronder een 70mm-kopie van Empire of the Sun. EYE vertoonde eerder onder andere The Master en The Hateful Eight in dit vrijwel in onbruik geraakte formaat.

Empire of the Sun uit 1987 is gebaseerd op een autobiografische roman van J.G. Ballard en gaat over een jongen, James Graham, die een geprivilegieerd leven leidt in Sjanghai. Als in 1941 de Japanners binnenvallen, wordt hij echter gescheiden van zijn ouders en belandt hij in een kamp. Hij krijgt te maken met ziekte, geweld en andere tegenslagen maar slaat zich er doorheen.

De hoofdrol in Empire of the Sun werd gespeeld door de toen 14-jarige Christian Bale, die er een speciaal voor hem verzonnen prijs van de National Board of Review of Motion Pictures aan over hield. Van de vijf Oscar-nominaties werd er niet één verzilverd, hoewel de kritieken lovend waren. Commercieel was de film in eerste instantie niet zo succesvol, maar Spielbergs latere werk hield Empire of the Sun in de schappen van videotheken waardoor hij uiteindelijk toch een groot publiek wist te bereiken.

De 70mm-versie van Empire of the Sun, die EYE draait op 12 juli en 15 augustus, is een zogenaamde blow-up: gefilmd op 35mm en geprint op 70mm. Deze techniek werd in de jaren 1970 veel gebruikt om de helderheid van op groot scherm geprojecteerde films te vergroten. Ook het geluid van een blow-up is vaak beter dan het origineel. EYE is een van de weinige theaters in de Benelux met een projector die dit formaat aan kan.

Het Steven Spielberg-retrospectief van deze zomer bevat nog twintig andere films van zijn hand. De oudste is zijn debuut Duel (1971), de meest recente De GVR (2016). Uiteraard ontbreekt Spielbergs doorbraakfilm Jaws (1975), zijn tweede lange bioscoopfilm, niet. Deze film bracht een recordbedrag van 100 miljoen dollar op en introduceerde het fenomeen ‘zomerblockbuster’. Verder staan onder andere geprogrammeerd: het spektakel van Close Encounters of the Third Kind, het avontuur van Raiders of the Lost Ark, het engagement van The Color Purple en de vermenging van kunst en sciencefiction in  A.I. Artificial Intelligence.

Edo Dijksterhuis