EYE opent met verloren gewaande film

  • Datum 22-03-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Bertha

Op 5 april opent filminstituut EYE de deuren van het nieuwe onderkomen in Amsterdam-Noord. Een van de meest opvallende titels van het openingsfestival is De Bertha, een vroege Nederlandse speelfilm uit 1913. De film gold jarenlang als verloren, maar werd vorig jaar teruggevonden en gerestaureerd.

De Bertha is terecht. Tot voor kort stond de stomme film uit 1913 te boek als verloren, maar EYE meldt dat er vorig jaar een kopie werd gevonden. Het instituut restaureerde de film met behoud van de originele kleurtinten. De restauratie beleeft op 6 april haar première als onderdeel van het festival waarmee EYE het nieuwe onderkomen aan het IJ in Amsterdam-Noord opent.

De Bertha is een drama over een zakenman die een schip met bemanning en al wil laten zinken om geld van de verzekering op te strijken. De dochter van de kapitein ontdekt het plan en probeert de ramp te voorkomen. De film was een van de eerste uit de stal van producent en regisseur Maurits Binger, de grote pionier van de Nederlandse fictiefilm in de jaren tien van de vorige eeuw. Zijn muze Annie Bos, de eerste Nederlandse filmdiva, speelt de rol van de heldin.

Ook een andere restauratie gaat tijdens het openingsfestival in wereldpremière. Op 8 april is de opgeknapte versie van The Spanish Dancer (1923) te zien. Bij die gelegenheid zal ook voor het eerst worden gespeeld op het gerestaureerde bioscooporgel, afkomstig uit de Passagebioscoop in Den Haag. Naast orgelklanken stoot het instrument ook geluidseffecten uit, zoals fluitende vogeltjes en loeiende sirenes.

Erik Schumacher