Eye lanceert klassiekerserie en Keuze van Koolhoven in 2019

Xtended presenteert VR-installaties van Tsai Ming-liang en Paul McCarthy

  • Datum 14-12-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Filmmuseum Eye heeft haar plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Naast tentoonstellingen en retrospectieven worden er twee nieuwe series gelanceerd. In Restored & Unseen staan gerestaureerde klassiekers centraal. En Martin Koolhoven krijgt een vaste avond in de maand.

Restored & Unseen bevat zowel fonkelnieuwe restauraties als vintage 35 mm prints die misschien een beetje vergeten zijn maar een nieuw publiek verdienen. Twee keer per maand op maandag worden ze gepresenteerd door Eye-medewerkers en andere filmkenners. De zwaartepunten liggen bij Europese auteurscinema, Nederlandse filmgeschiedenis en niet-westerse film. Het merendeel van de titels is afkomstig uit het Eye-archief maar er wordt ook geput uit het internationale festival- en archiefcircuit waardoor er films te zien zijn die verder niet in Nederland worden uitgebracht.

De Keuze van Koolhoven borduurt voort op het tv-programma De kijk van Koolhoven, de zesdelige reek filmcolleges die Martin Koolhoven afgelopen jaar maakte voor de VPRO. De regisseur van Brimstone vertoont maandelijks genremateriaal uit zijn eigen archief en analyseert scènes, live voor publiek, aangevuld met trailers, gastsprekers en muziek.

Vanavond opent de tentoonstelling Jan Svankmajer – The Alchemical Wedding, die loopt tot 3 maart. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling rond de Tsjechische meesteranimator en koning van de stop motion-techniek. In de lente volgt de groepstentoonstelling A Tale of Hidden Histories: Broomberg & Chanarin, Omer Fast, Chia-Wei Hsu, Meiro Koizumi en in de zomer is het tijd voor William Kentridge. Het jaar wordt dan afgesloten met een tentoonstelling over filmer-mysticus Andrei Tarkovski en de solo van Francis Alÿs, de winnaar van de EYE Art & Film Prize 2018.

Het programma Shell Shock – Post Traumatic Cinema, dat begint in maart, gaat over de cinematografische verbeelding van oorlogsherinneringen en de trauma’s die mensen oplopen in conflictzones. Het zomerse retrospectief is in 2019 gewijd aan Isabelle Huppert. In het najaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan het oeuvre van Michael Mann. Van deze regisseur worden elf speelfilms, twee televisiefilms en afleveringen van series als Miami Vice vertoond. Van 8 tot en met 10 februari wordt een weekend georganiseerd rond de voormalige adjunct-directeur van het Filmmuseum, de filmmaker, docent en schrijver Eric de Kuyper die wereldwijd kunstenaars inspireerde, van Peter Delpeut tot DJ Spooky.