EYE heeft museale primeur met VR-reeks Xtended

  • Datum 19-03-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

My Name is Peter Stillman

Eind deze maand lanceert EYE een tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties dat minstens twee jaar gaat duren. Het is wereldwijd de eerste keer dat een museum zo structureel aandacht besteedt aan deze nieuwe filmkunstvorm. Er zal werk te zien zijn van onder andere Paul Auster, Laurie Anderson, Marina Abramovi? en Tsai Ming-liang.

Het programma heet Xtended en gaat op 31 maart van start met My Name is Peter Stillman van Paul Auster. Gedurende vier minuten wordt je de wereld in getrokken van de hoofdpersoon uit The New York Trilogy, Austers veel geprezen debuutroman uit 1987. Het statisch bekijken van beelden vanuit de bioscoopstoel wordt ingeruild voor een fysieke interactie met de virtuele wereld. Daar hoort ook een museale presentatie bij met begeleidende filmprogramma’s, evenementen en talkshows.

Aan het eind van de zomer, van 30 augustus tot en met 9 september, volgt The Chalkroom van Laurie Anderson. In deze productie dwaal je door acht interactieve zalen vol poëzie. Van 20 tot en met 30 november neemt performancekunstenaar Marina Abrmovi? het stokje over met Rising, over een avatar gevangen in een zich langzaam vullende watertank. En in januari 2019 presenteert Tsai Ming-liang The Deserted, over een zieke man die communiceert met zijn vis en zijn overleden moeder.

Edo Dijksterhuis