Eye brengt Small Axe een­malig in bios­coop

Small Axe

Steve McQueen maakte zijn serie Small Axe voor het kleine scherm maar deze week zijn de vijf films eenmalig te zien in de bioscoop. In het kader van Amsterdam Art Week vertoont Eye Filmmuseum de serie over de West-Indische gemeenschap in Londen en hun dagelijkse strijd tegen racisme en discriminatie.

De filmserie, die debuteerde op BBC One en sinds november vorig jaar te zien is via Amazon Prime Video, ontleent zijn titel aan de uitspraak “If you are the big tree, we are the small axe” die door reggae-ster Bob Marley populair werd gemaakt met het nummer Small Axe (1973). De vijf films spelen zich af in de jaren zestig tot tachtig en vertellen ieder een op zich staand verhaal. Ze hoeven dus ook niet in chronologische volgorde bekeken te worden.

De regisseur is aanwezig bij de openingsavond van de Amsterdam Art Week in Eye. Op zaterdag 19 juni vindt een gesprek plaats tussen McQueen en Guillaume Schmidt, medeoprichter van streetwearmerk Patta, dat wordt gemodereerd door Mitchell Esajas, medeoprichter van The Black Archives.