EYE biedt oudere kortfilms nieuw leven

  • Datum 22-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Mercedes

De digitalisering van vrijwel alle filmtheaters in Nederland heeft als bijeffect dat veel korte films, die gedraaid zijn op verouderde formaten, permanent op de plank dreigen te belanden. Om verstoffing in het archief te voorkomen heeft EYE de Korte Film Poule opgezet. Het initiatief, dat nu 250 titels omvat, wordt op 25 september gelanceerd tijdens het Nederlands Film Festival.

Korte films vertoond krijgen is al best lastig, weten filmmakers maar al te goed. Maar als ze ook niet meer afgespeeld kunnen worden, houdt het natuurlijk helemaal op. Reden voor EYE om de Korte Film Poule op te zetten. De digitaal geupdatete titels die nu worden aangeboden zijn afkomstig uit de Filmbank/EYE-collectie, zijn geselecteerd uit het programma Kort! (samenwerkingsprogramma met de NTR) en afkomstig van een groot aantal onafhankelijke producenten. Door de samenwerking met andere Europese distributeurs van korte films zijn ook dertig producties van niet-Nederlands makelij in het aanbod opgenomen.

De diversiteit is enorm. Het aanbod reikt van de experimentele kleur-en-geluid-explosies van beeldend kunstenaar Martha Colburn tot het surrealistische, uit computeranimaties opgetrokken Dokter Vogel van Lodwijk Crijns, van Father and Daughter van Oscar-winnaar Michael Dudok de Wit tot Mercedes van Marc de Cloe, over een zwangerschap die negen uur in plaats van negen maanden duurt. Online langs alle titels klikken is gratis.

Filmtheaters kunnen een abonnement nemen op de Korte Film Poule. Grote theaters betalen €500 per jaar plus €250 transportkosten (onafhankelijk van het aantal films dat ze vertonen). Kleine theaters betalen de helft van dit bedrag. De opbrengsten van de Korte Film Poule worden weer geïnvesteerd in de digitalisering van nog meer kortfilms. Zo zal het aanbod, dat ook wordt aangevuld met nieuwe Nederlandse afstudeerfilms, jaarlijks groeien.

Als extra service stelt EYE compilatieprogramma’s samen rondom een thema of een maker, zoals nu bijvoorbeeld de kunstenaarsportretten van Johan van der Keuken. Daarnaast worden er ook tijdelijke programma’s samengesteld van festivals als het Nederlands Film Festival, Holland Animation Film Festival en het International Film Festival Rotterdam.

Edo Dijksterhuis