Experiment Amstelfilm met day-on-date release

  • Datum 12-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

For Those in Peril

De bioscoopbranche is mordicus tegen, maar Amstelfilm denkt dat gelijktijdige release in theater en via VOD kan werken — voor een bepaald soort film. Omdat meten weten is, doet de distributeur half januari een experiment. For Those in Peril krijgt een zogenaamde day-on-date release. Vanaf 16 januari is de film te zien in de bioscoop maar ook thuis.

Het day-on-date release experiment is onderdeel van TIDE, het programma dat vanuit de Europese Commissie is opgezet om te zien hoe gelijktijdige release uitpakt. De bioscoopbonzen hebben zich er tijdens de jaarlijkse Europa Cinemas-bijeenkomst tegen uitgesproken. "Maar er zijn genoeg theaters die er geen angst voor hebben", verzekert Carlo Dias, hoofd sales van Amstelfilm. "Anders zouden ze ook niet For Those in Peril programmeren."

Het is niet de eerste keer dat Amstelfilm de release windows in elkaar schuift. Maar de uitbreng van de kleine arthousefilm Parked (2010) is aan veel mensen voorbij gegaan. "Met een film van die omvang zie je de effecten van day-on-date release op de resultaten niet echt", vindt Dias. "Het zou een betere test zijn om het met bijvoorbeeld een James Bond-film te proberen. Dan kun je pas zien of deze strategie het publiek verdeeld over verschillende vormen van vertoning of dat het ten koste van de bioscopen gaat."

Persoonlijk is Dias ervan overtuigt dat day-on-date release alleen maar positieve resultaten heeft, "in ieder geval voor kleine arthousefilms die in zo’n tien kopieën worden uitgebracht" — een definitie die opgaat voor het Schotse vissersdrama For Those in Peril. "Je kunt dan effectief twee groepen aanspreken: de mensen die graag een avondje uit willen en zij die thuis op de bank willen kijken. Met een beperkte theatrale release is VOD geen concurrentie maar eerder een aanvulling. Hoe meer exposure, hoe beter." En waar ligt dan het omslagpunt? Bij twintig, dertig, veertig kopieën? "Tja, dat weet niemand, dat moeten we proefondervindelijk uitzoeken."

Als groot voordeel van de day-on-date release noemt Dias de mogelijkheid die het biedt om één geconcentreerde marketinginspanning te leveren. Vanwege opname in TIDE geldt voor For Those in Peril een gelijktijdige bioscooprelease in nog vier andere landen naast Nederland en via nationale VOD-kanalen als Ximon, Cinemalink en Videoland on Demand alsook mondiale kanalen als iTunes. Dias verwacht dat For Those in Peril "een paar duizend bioscoopbezoekers en rond de duizend views via VOD."

Edo Dijksterhuis