Euroscoop binnen vijf jaar ’s lands vierde bioscoop
Vijf jaar na opening is Euroscoop Tilburg de op drie na best bezochte bioscoop van Nederland. Het grootste bioscoopcomplex van Noord-Brabant ging met succes de concurrentie met Pathé aan. In tegenstelling tot de kleinere kwaliteitsfilm, die met de sluiting van De Foyer grotendeels uit de filmladder verdween, gaat het goed met de mainstream film in Tilburg.
Euroscoop maakt de cijfers bekend aan de vooravond van haar lustrumviering; tussen 22 en 30 juni organiseert de bioscoop een feestweek. Volgens de Belgische keten, die in 2008 haar eerste vestiging over de grens opende die tevens meteen haar grootste is, zijn de bezoekersaantallen ieder jaar met twintig procent gestegen. Met 727.000 verkochte kaartjes moet Euroscoop alleen Pathé De Kuip in Rotterdam en Pathé De Munt en Pathé Arena in Amsterdam voorlaten op het lijstje best bezochte bioscopen van Nederland.
Belangrijke succesfactoren zijn ligging en schaal. Euroscoop Tilburg is gelegen aan de A58, is gehuisvest in een complex met een eetcafé, drie sportwinkels en een fitnesscentrum, en beschikt over een groot parkeerterrein. Hiermee wordt de aantrekkelijkheid vergroot voor publiek uit de hele regio en niet alleen Tilburg, dat slechts 207.000 inwoners telt. De bioscoop telt in totaal 2435 stoelen verdeeld over twaalf zalen, die allemaal digitaal zijn uitgerust.
De grootste concurrent bij opening in juni 2008 was MustSee in het stadscentrum, dat tegenwoordig wordt uitgebaat door Pathé. Die werd afgetroefd door de prijs voor een kaartje een euro lager te maken dan bij de tegenstrever. Euroscoop heeft bovendien een goed ontwikkelde alternatieve programmering, waardoor de bioscoop niet alleen afhankelijk is van inkomsten uit film. Er worden bijvoorbeeld historische rockconcerten van The Rolling Stones, The Doors en Queen vertoond en er is een speciaal operaprogramma. Sinds kort kun je er ook kijken naar ballet. En walsenkoning André Rieu is een vaste gast.
Met Euroscoop en de lokale Pathé-vestiging is Tilburg goed voorzien wat betreft de grotere publieksfilms. Voor arthousefilms is de situatie minder gunstig. Euroscoop draait wel wat kleinere titels en besteedt aandacht aan bijvoorbeeld Turkse en Poolse films, maar De Filmfoyer — van oudsher dé plek voor filmhuistitels — moest begin dit jaar de deuren sluiten vanwege bezuinigingen. Blijft over Cinecitta, dat na verbouwing nu vier zalen heeft.
Edo Dijksterhuis