Europese Dag van de Korte Film op kortste dag

  • Datum 06-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Rivers Return van Joe Vanhourreghem

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt in Nederland en negen andere landen tegelijk de Europese Dag van de Korte Film gevierd. Organisator Short Circuit, een netwerk van niet-commerciële distributeurs van korte films, wil hiermee een lans breken voor de film van beperkte lengte die nog steeds slechts mondjesmaat in bioscopen wordt vertoond.

Het initiatief voor de Europese Dag van de Korte Film ontstond twee jaar geleden in Frankrijk en is daarna uitgewaaierd naar andere landen. Vooral in Duitsland, dat vorig jaar aansloot, was het een groot succes. In 2013 doen, naast Nederland, Duitsland en Frankrijk, ook Italië, Kroatië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland mee.

Logische organisator in Nederland is het Go Short-festival in Nijmegen, dat al vijf jaar een meerdaags programma vol kortfilms presenteert. Het festival heeft nu de krachten gebundeld met EYE en het International Film Festival Rotterdam. Zij bieden in twaalf — tot nu toe gecommitteerde — filmtheaters een compilatie aan van vijf titels. Het in totaal ruim een uur durende programma bestaat uit Fallin’ Floyd van Albet ’t hooft, Premature van Gunhild Enger, Rivers Return van Joe Vanhourreghem, Another Night on Earth van Danid Munoz en Suiker van Jeroen Annokkee.

In theaters door het hele land worden ook nog korte films ingezet als voorfilms. De organisators selecteerden daarvoor Alt i alt van Torbjorn Skarild, Tape Generations van Johan Rijpma en Fresh Guacamole van PES.

De deelnemende theaters zijn: De Balie, EYE en Rialto in Amsterdam, Chassé Theater in Breda, Concordia in Enschede, Filmhuis in Bussum, Focus in Arnhem, LantarenVenster in Rotterdam, het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, Lumière Cinema in Maastricht, LUX in Nijmegen en Parkfilmhuis in Alphen aan de Rijn.

Edo Dijksterhuis