Europees Parlement buigt zich over digitalisering cinema

  • Datum 13-07-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Poolse Europarlementariër Piotr Borys

Het is niet tegen te houden: de 35mm-film maakt plaats voor een digitale variant. Volgens een Europees rapport levert die overgang gevaar op voor de Europese filmcultuur. Brusselse maatregelen worden bepleit.

Qu’est-ce que le cinéma? De Poolse Europarlementariër Piotr Borys heeft het antwoord. ‘Cinema moet worden gezien als een politieke daad die gericht is op het vormen van de Europese ziel,’ schrijft hij in ‘De Europese cinema in het digitale tijdperk’. Vandaag presenteerde hij zijn rapport voor de Commissie voor Cultuur en Onderwijs van het Europees Parlement. Om in dat parlement gehoord te worden, zijn blijkbaar grote woorden nodig. Cinema biedt volgens Borys ‘een bijzonder krachtig antwoord’ op de vraag wat het op dit moment betekent om een Europees burger te zijn. En die vraag, benadrukt Borys, is essentieel voor de band tussen de burger en de Europese overheid.

Wat betekent de opmars van digitale filmprojectie voor de Europese filmcultuur? Volgens Borys zijn er in principe veelbelovende perspectieven. Op dit moment kijken Europeanen weinig naar films uit andere Europese landen. Borys hoopt dat digitale film daar door de goedkopere distributie verandering in kan brengen. Maar voorlopig ziet hij in de digitalisering bovenal een bedreiging. De aanschaf van dure digitale projectoren is voor veel kleine en onafhankelijke bioscopen niet haalbaar. Zij dreigen samen met de traditionele filmrol te verdwijnen. En dat zijn nou juist de bioscopen die in kleine plaatsen en minder ontwikkelde regio’s een venster op de wereld bieden.

Borys stelt daarom Europese maatregelen voor. Brussel moet samenwerking tussen kleine bioscopen stimuleren en coördineren. Bovendien moet er op alle bestuursniveaus en in de particuliere sector geld gevonden worden om de kleine bioscopen te helpen bij de overgang van analoog naar digitaal. Daarnaast moeten er trainingsprogramma’s komen om kennis over digitale technologieën in de Europese filmwereld te verspreiden.

Wat Borys op Europees niveau voorstelt, is in Nederland op nationaal niveau grotendeels al tot stand gekomen. Eind vorig jaar sloegen distributeurs, bioscopen en de overheid de handen ineen om de digitalisering van alle Nederlandse filmhuizen mogelijk te maken. Medio 2012 moet die overgang overal in het land afgerond zijn.

Erik Schumacher