Essays over spiritualiteit in film bekroond

  • Datum 26-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Prijswinnaars Marjeet Verbeek en Tjeu van den Berk

Gisteren werd voor de tiende keer de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uitgereikt. De prijs ging naar Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek voor het boek Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden. Voor Peter van Bueren, dit jaar een halve eeuw in het vak, was er een oeuvreprijs.

Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden is een verzameling essays over de spiritualiteit in film. De jury typeerde het werk als ‘doordrenkt van liefde voor de filmkunst, niet eenduidig en een pleidooi voor de onbevangenheid’. De auteurs, beide theoloog, hebben meer publicaties over film op hun naam staan. Vanden Berk schreef artikelen over onder andere Lars von Trier, Jane Campion en Wim Wenders. Verbeek publiceerde essays over de films Nuovo Cinema Paradiso en Dead Man Walking.

Op de shortlist voor de prijs, die bedoeld is voor personen die het afgelopen jaar een stimulerende bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandse filmklimaat, stonden ook het boek Kijk! Luister! — Film en radio in Nederland onder Duitse dictatuur van Thomas Leeflang en Het zoveelste Laurel & Hardy boek van Bram Reijnhoudt. In het verleden is de prijs, waar een bedrag van €1000 aan is verbonden, uitgereikt aan onder andere Dirk Lauwaert, André Waardenburg en Filmkrant-hoofdredacteur Dana Linssen. Vorig jaar werd Volkskrant-recensent Bor Beekman tot winnaar uitgeroepen.

De Utrechtse wethouder van cultuur, Margriet Jongerius, reikte niet alleen de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek uit, maar ook de oeuvreprijs voor Peter van Bueren. Ter gelegenheid van zijn jubileum werd de publicatie Vijftig jaar filmjournalist ten doop gehouden.

Edo Dijksterhuis