Emma Bran­der­horst met Ma mère et moi voor derde keer naar Berlinale

Ma Mère et Moi

Ma Mère et Moi van Emma Branderhorst is geselecteerd voor het internationaal filmfestival van Berlijn in het onderdeel Generation 14Plus. Voor Branderhorst is het de derde keer dat ze meedoet aan de Berlinale. Het festival vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 26 februari.

In Ma Mère et Moi zet de zeventienjarige Kees haar eerste stappen naar volwassenheid en schrijft zij zich in voor een taalcursus in Marseille. Ze wil zo ver mogelijk weg van haar moeder Lois, maar heeft haar nog wel nodig om in Zuid-Frankrijk te komen. Tijdens hun reis zijn de irritaties voelbaar en hangt het naderende afscheid in de lucht.

Branderhorst was in 2019 voor het eerst te gast op de Berlinale toen haar afstudeerfilm Onderhuids werd geselecteerd. Vorig jaar draaide Vlekkeloos in de Duitse hoofdstad en won ze een Kristallen Beer. Vlekkeloos was toen ook de Nederlandse Oscar-inzending in de categorie korte fictie. De film is dit weekend ook de grootste kanshebber bij de uitreiking van de Amsterdam Shortcutz Annual Awards.

“Dat ik nu voor de derde keer in première mag gaan met mijn werk in de competitie van Berlijn is een ongelofelijk mooi compliment”, stelt Branderhorst in een persbericht. “Ma mère et moi is een zeer persoonlijke film gebaseerd op de relatie met mijn moeder. Ik vond het daarom extra spannend of de film weer genomineerd zou worden in deze sterke en wereldwijde competitie.”