El Houb wint Zil­veren Krul­staart voor beste scenario

El Houb

Afgelopen weekend zijn de Zilveren Krulstaarten uitgereikt aan de schrijvers van de beste film- en televisiescenario’s van 2022. De hoofdprijs ging naar Shriff Nasr en Philip Delmaar, die het scenario schreven voor de eerste Nederlands-Marokkaanse coming out-film, El Houb.

De Zilveren Krulstaarten zijn ooit begonnen omdat er geen apart Gouden Kalf was voor scenario’s. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot dé Nederlandse vakprijzen voor scenarioschrijvers.

De prijs voor beste scenario van een TV-serie ging naar Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht, die Het jaar van Fortuyn schreven. De Zilveren Krulstaart voor beste scenario voor een korte productie (tot 60 minuten) ging naar Caspar van Woudenberg voor A Capella in D mineur.

Het bestuur van het Netwerk Scenarioschrijvers reikt ook ieder jaar de Zilveren Pen uit aan een persoon of organisatie die een belangrijke prestatie heeft geleverd. Die onderscheiding ging naar Marieta van Olphen, die al meer dan een kwart eeuw het gezicht is van het Netwerk Scenarioschrijvers. De jaarlijkse Gouden Pen, bedoeld voor de best bezochte Nederlandse film van het afgelopen jaar, is uitgereikt aan Luuk van Bemmelen, Anne de Clercq en Eddy Terstall. Zij schreven het scenario voor Soof 3, dat vorig jaar 497.228 bezoekers trok.