Einde dreigt voor Holland Film Nieuws

De nieuwe – en misschien laatste – editie van Holland Film Nieuws

Meer dan dertig jaar deed Holland Film Nieuws verslag van ontwikkelingen in de Nederlandse filmbranche. Na 163 edities van het vakblad, die deels digitaal verschenen, dreigt het einde. Na de uitgever gooit nu ook de hoofdredacteur de handdoek in de ring.

Eerder dit jaar nam Riet Zegers afscheid als uitgever van Holland Film Nieuws. Deze week volgde het nieuws dat eindredacteur Jeroen Huijsdens haar voorbeeld volgt. Het duo vormde jarenlang het fundament onder de publicatie die in december 1994 voor het eerst verscheen, met The River Wild op de cover en de aanduiding ‘Magazine van het Film- en Bioscoop bedrijf’ erboven.

Het magazine werd in eerste instantie zes keer per jaar gratis verspreid onder medewerkers van de leden van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF). Met de lancering van een website werd een groter publiek bereikt door bijna dagelijks nieuws te presenteren over box officeresultaten, personele wisselingen, bioscoopbouwprojecten en meer.

Net zoals Filmkrant drijft Holland Film Nieuws grotendeels op advertentie-inkomsten. Daarnaast wordt het blad ondersteund door de NVBF en EYE. Er vinden momenteel gesprekken plaats met NVPI Film, de NVBF en de Stichting Alles is film om te kijken of Holland Film Nieuws in de bestaande of andere vorm kan blijven voortbestaan. “Ik hoop dat er door het sluiten van deze deur een andere opengaat”, zegt scheidend hoofdredacteur Huysdens, die zich meer gaat toeleggen op het maken van podcasts, waaronder Fantastische Filmlocaties.