Eerste vijftien titels IFFR 2018 bekend

  • Datum 27-10-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Florida Project

Over drie maanden begint de 47ste editie van het International Film Festival Rotterdam (24 januari t/m 4 februari). Maar nu al zijn de eerste titels bekend gemaakt. Het gaat om vijftien films, waaronder werk van grootheden als Sean Baker, Guillermo del Toro en Wang Bing. Verschillende films beleven hun internationale première.

Het festivalprogramma is weer onderverdeeld in vier secties met elk een onderscheidend karakter. "De films in deze eerste selectie van IFFR bekrachtigen de verbeelding, relevantie en vitaliteit van de onafhankelijke auteur cinema", stelt IFFR-directeur Bero Beyer in het persbericht. "Filmmakers van over de hele wereld verrassen ons met hun uitgesproken en eigenzinnige blik en de wijze waarop ze inhoud en cinematografische vorm weten te verbinden."

Bright Future, bedoeld voor jong talent met een eigen stem, telt in ieder geval de volgende titels: La fleurière van Ruben Desière, Les garçon sauvages van Bertrand Mandico en All You Can Eat Budda van Ian Lagarde. De eerstgenoemde film beleeft in Rotterdam zijn internationale première.

Voices is de sectie voor films die een uitgesproken kijk op de wereld laten zien, vaak gemaakt door ervaren filmmakers. Voor deze sectie zijn geselecteerd: Pororoca van Constantin Popescu, Anna’s War van Alexei Fedorchenko en Silent Mist van Zhang Miaoyan. Voor de twee laatste films geldt de vertoning op het IFFR als een Europese première.

In Voices/Limelight draaien prijswinnaars en hoogtepunten van internationale filmfestivals. Deze films zullen in de maanden na het festival waarschijnlijk uitgroeien tot publiekslievelingen in de bioscoop. Het gaat om het eerder in Cannes vertoonde The Florida Project van Sean Baker, de maker die eerder hoge ogen gooide met ’s werelds eerste iPhone-film Tangerine. Ook op het programma: The Shape of Water van Guillermo del Toro, in Venetië goed voor een Gouden Leeuw.

Deep Focus biedt verdieping en experiment. De internationale première van The Bottomless Bag van Rustam Khamdamov maakt hier deel van uit. Net als Gouden Luipaard-winnaar Mrs Fang van Wang Bing, de recente winnaar van de EYE Art & Film Prize. Marquis de Wavrin, du manoir à la jungle van Grace Winter maakt dit lijstje af.

Ten slotte zijn er nog de korte films. In de sectie Short Film is het uitkijken naar de wereldpremière van With history in a room filled with people with funny names 4 van Korakit Arunanondchai, Glimpse van Artur Zmijewski en I Have Nothing to Say van Ying Liang. Er is ook al één mid-length titel bekend: The Worldly Cave van Zhou Tao.

Edo Dijksterhuis