Eerste vijf films Tiger Competitie IFFR bekend

  • Datum 10-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Vergiss mein ich

Druppelsgewijs komen er titels vrij van de komende IFFR-editie. Vandaag zijn de namen vrijgegeven van de eerste vijf films in de Hivos Tiger Awards Competitie. De complete selectie van vijftien eerste of tweede speelfilms wordt rond 9 januari bekend gemaakt. Aan het eind van het festival worden er drie Tiger Awards van 15.000 euro toegekend.

Zoals gebruikelijk is Azië goed vertegenwoordigd in de Tiger Competitie. Ook bij deze eerste selectie zitten twee titels uit het verre Oosten, die allebei hun Europese première beleven in Rotterdam. In Concrete Clouds (Thailand/Hongkong/China) van Lee Chatametikool — de editor van IFFR-lieveling Apichatpong Weerasethakul — keert de New Yorkse beurshandelaar Mutt vanwege de dood van zijn vader terug naar zijn ouderlijk huis in Bangkok. Daar krijgt hij niet alleen te maken met de crisis maar ook met onverwerkte liefdes- en familieproblemen.

De tweede Aziatische Tiger-kandidaat komt uit Japan. Anatomy of a Paper Clip van Akira Ikeda, die in 2006 debuteerde met The Blue Monkey, gaat over ‘man zonder eigenschappen’ Kogure. Hij heeft een stompzinnig baantje als paperclipbuiger in een paperclipfabriek en leeft een leeg leven. Tot hij op een dag een vlinder in zijn flat vindt die zich ontpopt tot zijn vrouw.

De Europese inbreng komt tot nu toe uit Kroatië en Duitsland. Beide films gaan in Rotterdam in wereldpremière. Happily Ever After van Tatjana Bozic, woonachtig in Nederland, is een autobiografische documentaire waarin de regisseur haar liefdesleven onder de loep legt door een reis te maken langs haar ex-mannen. Vergiss mein ich van Jan Schomburg verhaalt over een succesvolle vrouw die soms in één klap haar complete biografische geheugen kwijt is.

Ook Riocorrente van de Braziliaan Paulo Sacramento beleeft op het IFFR zijn internationale première. Sacramento’s debuut speelt zich af in São Paolo, de onstuimig groeiende metropool in het zuidoosten van het land, waar een vrouw een driehoeksrelatie onderhoudt met een journalist en een voormalige crimineel.

Edo Dijksterhuis