Eerste titels IFFR 2022 bekend­ge­maakt

As in Heaven

Na een grotendeels virtuele editie maakt het International Film Festival Rotterdam zich op voor een fysiek evenement in 2022. De eerste filmtitels zijn inmiddels bekendgemaakt. Festivalveteranen Apichatpong Weerasethakul en Tan Chui Mui keren terug naar Rotterdam. IFFR-directeur Vanja Kaludjeric belooft in een persbericht “spannende debuten en comebacks van vermaarde filmmakers”.

Het Limelight-programma, waar voorpremières en hoogtepunten uit het afgelopen filmjaar zijn ondergebracht, oogt al redelijk ver aangekleed. Apichatpong Weerasethakuls Memoria, dat in Cannes de Juryprijs won, is onderdeel van de selectie, net als L’évenement dat Audrey Diwan in Venetië een Gouden Leeuw opleverde. Ook om naar uit te kijken: Drive My Car van Hamaguchi Ryusuke, Vortex van Gaspar Noé, Ali&Ava van Clio Barnard en Joachim Triers The Worst Person in the World.

Van Harbour, het programma dat cinema in de volle breedte presenteert, zijn ook al wat titels bekend. Onder andere de wereldpremière van I morti rimangonoo con la bocca aperta van Fabrizio Ferraro, Lado Kyataniya’s The Execution en de nieuwe film van Tiger Award-winnaar Tan Chui Mui, Barbarian Invasion.

Bright Future, het programma voor debuutfilms, bevat de nodige wereldpremières. De Nederlands-Italiaanse Alberto De Michele, die ooit meedraaide in de Tiger Short Competition, presenteert nu zijn speelfilmdebuut The Last Ride of the Wolves, een heistdrama gebaseerd op de het leven van zijn vader. The Plains van David Easteal volgt de dagelijkse autorit van forenzen uit de buitenwijken van Melbourne. En Tea Lindeburg transporteert ons terug naar de 19de eeuw in haar drama As in Heaven, waarmee ze in San Sebastian een Zilveren Schelp voor beste regisseur won.

De 51ste editie van het IFFR vindt plaats van 26 januari tot en met 6 februari 2022. De volledige lijst met titels die al bekend zijn gemaakt, is te vinden op de festivalsite.