Eerste titels IFFR 2019 bekend

  • Datum 07-11-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn Nieuws
  • Deel dit artikel

Het is nog tweeëneenhalve maand wachten tot de 2019-editie van het International Film Festival Rotterdam begint. Maar de eerste 26 titels zijn inmiddels bekend. Tussen 23 januari en 3 februari is in ieder geval nieuw werk te zien van festivalgrootheden als Claire Denis, Jia Zhangke en Garin Nugroho. Ook gaat de Nederlandse film De Camino – Een feature-length selfie van Martin de Vries in wereldpremière.

Het programma van het aankomende festival is onderverdeeld in vier secties: Bright Future (met daarin de Tiger Competition en de Ammodo Tiger Short Competition), Voices, Deep Focus en Perspectives. Korte films zijn sterk vertegenwoordigd in alle vier de secties.

Van Jia Zhangke zal Ash is the Purest White te zien zijn. Claire Denis is vertegenwoordigd met High Life, haar eerste Engelstalige film en sciencefiction bovendien, met Juliette Binoche en Robert Pattinson in de hoofdrollen. Garin Nugroho’s nieuwe film heet Memories of My Body en gaat over een danser die opgroeit tijdens een politiek onrustige periode in Indonesië.

In De Camino – Een feature-length selfie legt Martin de Vries zijn wandeltocht naar Santiago de Compostella vast. Ook Dreissig van Simona Kostova beleeft in Rotterdam zijn wereldpremière. Voor Fabienne Godets Nos vies formidables zal het een internationale première zijn.

Van de Libanese actrice-die-regisseur-werd Nadine Labaki is de nieuwste film opgenomen in het programma. Labaki maakte in 2011 indruk in Cannes met Where Do We Go Now? en werd vier jaar later voor de jury van Un Certain Regard gevraagd. Aan Capernaum heeft ze gewerkt sinds 2013 en ook deze film ging afgelopen mei in première tijdens Cannes.

Black Mother van Khalik Allah, over de Jamaicaanse identiteit, won een maand daarvoor de Yellow Robin Award op Curaçao IFFR. En drie van de tot nu toe geselecteerde films zijn in het verleden gesteund door het Hubert Bals Fonds: The Day I Lost My Shadow van Soudade Kaadan, Rafiki van Wanuri Kahiu en The Load van Ognjen Glavonić.