Eerste titels IFFR 2015 bekend

  • Datum 03-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het nieuwe campagnebeeld van IFFR 2015

De eerste 21 titels van de aanstaande, 44ste editie van het International Film Festival Rotterdam zijn bekend. Het gaat om films uit het nieuwe programmaonderdeel Limelight, dat nieuw werk bevat van bekendere filmmakers. Na hun première op het festival zullen ze later in 2015 vertoond worden in de Nederlandse filmtheaters.

Er zitten films bij van grote namen uit het arthouse-circuit. Zoals Big Eyes van Tim Burton, een biopic over kunstenaar Margaret Keane die in de jaren vijftig doorbrak met schilderijen van grootogige meisjes maar die werd opgelicht door haar man (gespeeld door Christoph Waltz) die zich voordeed als de maker. De wereldpremière van Big Eyes staat gepland voor eerste kerstdag, maar de film draait momenteel al in het filmprogramma van Art Basel Miami Beach. De Nederlandse première staat gepland voor 5 februari 2015.

Andere grote namen zijn Abderrahmane Sissako (Timbuktu), Ruben Östlund (Turist) en Christian Petzold (Phoenix). Ook The Tribe van de Oekraïense Myroslav Slaboshpytskiy staat op het programma. De geheel dialoog- en ondertitelloze film over jongeren in een doveninstituut die hun dagen vullen met diefstal, prostitutie en intimidatie, won al diverse prijzen waaronder de Gan Foundation Support for Distribution Award in de 2014 Cannes Film Festival’s International Critics’ Week section. Regisseur Slaboshpytskiy is te gast tijdens het festival, net als Rolf de Heer (Charlie’s Country), Alice Rohrwacher (Le Meraviglie), Martin Rejtman (Dos Disparos), Sharon Mayron en Tal Granit (The Farewell Party), en Syllas Tzournerkas (The Blast).

Andere titels die al bevestigd zijn voor het Limelight-programma zijn: Amour Fou van Jessica Hausner, Dark Horse van James Napier-Robertson, Eden van Mia Hansen-Løve, Girlhood van Céline Sciamma, Loin des Hommes van David Oelhoffen, La prochaine fois je viserai le coeur van Cédric Anger, Tu dors Nicole van Stéphane Lafleur, Tussen 10 en 12 van Peter Hoogendoorn, Atlantic van Jan-Willem van Ewijk, Erbarme Dich — Matthäus Passion Stories van Ramón Gieling en Melody van Bernard Bellefroid.

Van de drie laatst genoemde titels was al bekend dat ze zijn opgenomen in het IFFR Live-programma. Samen met Speed Walking van Niels Arden Opley beleven ze tijdens het festival hun gelijktijdige première in diverse Europese theaters en via VOD-kanalen. De vijfde en laatste titel die een soortgelijke release krijgt wordt binnenkort bekendgemaakt.

Edo Dijksterhuis