Eerste titels en focus­pro­gram­ma’s IFFR 2023 be­kend­ge­maakt

Ride Your Wave van Yuasa Masaaki

Het International Film Festival Rotterdam heeft de eerste titels van de 2023-editie bekend gemaakt. Daarnaast zijn vier focusprogramma’s aangekondigd, rondom het werk van de Hongaarse filmmaker Judit Elek, de Japanse animator Yuasa Masaaki en de Amerikaanse multidisciplinaire kunstenaar Stanya Kahn. Tevens is er een focusprogramma over arc, een project van de Amerikaanse kunstenaar tooth.

De bekendgemaakte titels behoren tot het Harbour-programma. Drie beleven tijdens IFFR 2023 hun wereldpremière. Het gaat om het zwart komische Als uw gat maar lacht van kunstenaar en muzikant Dick Verdult, het hallucinante Alien Food van Giorgio Cugno en de nieuwste thriller van John Swab, Little Dixie, waarin een voormalig militair alles doet om zijn dochter te beschermen.

Een andere opmerkelijke titel in het Harbour-programma is Dalva van Emmanuelle Nicot, dat onlangs werd genomineerd voor de Prix Fipresci die gelijktijdig met de European Film Awards wordt uitgereikt. Een buitenbeentje is de tweedelige documentaire Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020 Side B, die Kawase Naomi samenstelde uit zo’n 5000 uur beeldmateriaal. Masoud Kimiai’s Killing a Traitor, dat zich afspeelt op de straten van Iran in de jaren ’50, beleeft in Rotterdam zijn internationale première.

Van Judit Elek toont het IFFR een retrospectief met maar liefst achttien titels. Eleks werk, dat vertoond is in Cannes maar verder weinig op festivals te zien is geweest, gaat veelal over politieke onderdrukking en de joodse identiteit. De vroegste film in het programma is Találkozás uit 1963, de meeste recente After All the Dead Sing Again uit 2018. De inmiddels 85-jarige regisseur is in Rotterdam aanwezig om een boek over haar leven en carrière, gemaakt in opdracht van het festival, te lanceren.

Ook Yuasa Masaaki, oprichter van de Japanse animatiestudio Science SARU, zal in Rotterdam aanwezig zijn voor een publiek interview. Er worden tien films van zijn hand vertoond, waaronder het sprookje Ride Your Wave en Yuasa’s nieuwste werk Inu-Oh uit 2021, een anime rockopera over de kracht van oprechte kunst.

Zeven werken van de Amerikaanse interdisciplinaire kunstenaar en voormalig Guggenheim Fellow (2012), staan centraal in een focusprogramma gewijd aan Stanya Kahn. Een van de werken is So Low You Can’t Get Over It (2021); een digitale animatie met geluid, gemaakt van schilderijen. Kahn werkt vaak samen met performers, beeldend kunstenaars en choreografen zoals de kunstenaar Llyn Foulkes in Happy Song for You (2011). De filmmaker gaat tijdens het festival met Foulkes in gesprek.

Het vierde focusprogramma draait om arc. Dit bijzondere filmproject wordt omschreven als ‘performatieve extended cinema’ en maakt gebruikt van meerdere projectoren en live muziekbegeleiding. Maker is tooth, een multimediakunstenaar uit San Francisco.