Eerste productie Barnfilms nu op tv

  • Datum 21-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Guilty Movie, de eerste film uit de stal van Stichting Barnfilms, beleeft aanstaande zondag zijn tv-première. Barnfilms, dat haar financiering zelf als ‘een cultureel piramidespel’ bestempelt, staat voor een nieuwe vorm van crowdfunding in filmproductie. De eersteling begint als buddyfilm maar eindigt in drama.

Barnfilms is vorig jaar opgericht vanuit een combinatie van maatschappelijk engagement en een doe-het-zelf-houding. De non-profit organisatie wil ‘iets moois maken, voor vrienden’ en ‘belangrijke verhalen vertellen’, zo staat te lezen op de website. De stichting heeft een zeskoppig bestuur: actrice Katja Römer-Schuurman, haar man en collega-acteur Thijs Römer, cultuurondernemer Maarten van Huijstee, voormalig GroenLinks-kopstuk Femke Halsema, Hyves-oprichter Raymond Spanjar en voormalig NRC Next-hoofdredacteur Rob Wijnberg. Hun uitgangspunt is dat van een cultureel angehauchte ons-kent-ons-club. Ze hebben een community van gelijkgestemden om zich heen verzameld. Die leggen duizend euro in en alleen na de première van een Barnfilm mogen ze twee nieuwe deelnemers uitnodigen. Een exclusieve vorm van crowdfunding dus.

Dat heeft eind vorig jaar een eerste film opgeleverd: het bijna vijftig minuten durende Guilty Movie. De film, die geregisseerd is door Thijs Römer, Michael Sluysmans, Johan Timmers, Arne Toonen en Michiel ten Horn (regisseur van De Ontmaagding van Eva van End), ging op 21 december op YouTube in première. RTL4 zag er brood in — waarschijnlijk niet weinig geholpen door de bekende namen die zich aan het project hadden verbonden — en zendt de film zondagavond uit.

Guilty Movie gaat over de boezemvrienden Peer (Sol Vinken) en Simon (Alex Hendrickx), die alles wat ze samen meemaken vastleggen met een videocamera. Een onschuldig plan, zo lijkt het in het in het begin, maar dat verandert snel als Simon voor de ogen van Peer een dodelijk ongeluk krijgt. De labiele tiener zinkt hierna weg in eenzaamheid, gelardeerd met paniekaanvallen. Hij besluit de vriendenfilm alleen af te maken, maar dan met een dramatisch eind: een aanslag.

Edo Dijksterhuis