Eerste Parel voor 12 Years a Slave

  • Datum 07-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

12 Years a Slave

De Parel, de nieuwe publieksprijs voor beste boekverfilming, is gewonnen door 12 Years a Slave. Gedurende de maand juli werden er via internet 6700 stemmen uitgebracht. Op 19 september wordt De Parel uitgereikt tijdens Film by the Sea.

Twee Oscars, een Golden Globe, een BAFTA en minstens 24 nummer 1-noteringen in de jaarlijstjes van internationale tijdschriften en kranten — geen gebrek aan waardering voor 12 Years a Slave. En dat voor de verfilming van een boek uit 1853 dat eind 19de eeuw totaal in de vergetelheid was geraakt om pas weer in 1968 een academische heruitgave te beleven. De film heeft de aandacht voor het boek inmiddels weer flink aangewakkerd en vrijwel iedere boekhandel heeft wel een stapeltje liggen.

Dat 12 Years a Slave een geslaagde verbeelding is van Solomon Northups autobiografische verhaal over een vrije zwarte die ontvoerd wordt en als slaaf verkocht in het zuiden van Amerika, vindt blijkbaar ook een groot deel van de bioscoopgangers. In de strijd om De Parel, door Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek ingesteld, versloeg de film De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Het Diner, Philomena, The Hunger Games: Catching Fire en The Wolf of Wall Street.

De jury die de shortlist van genomineerden samenstelde bestond uit Film by the Sea-directeur Leo Hannewijk en filmrecensenten André Nientied en Barend de Voogd. Alle genomineerde titels zijn te zien tijdens Film by the Sea.

Edo Dijksterhuis