Eerste Ne­der­landse Disney+ original is docu­men­taire

In navolging van Netflix en Amazon gaat ook Disney+ eigen producties maken buiten de Verenigde Staten. De eerste tien Europese projecten zijn afgelopen week aangekondigd. Daar zit ook een Nederlandse documentaire bij over voetbalclub Feyenoord.

De eerste Nederlandse Disney+ original heet simpelweg Feyenoord Rotterdam. Volgens The Hollywood Reporter geeft de documentaire een blik achter de schermen van de Rotterdamse voetbalclub en wordt de film geproduceerd door Lusus Media. Heel veel meer informatie is nog niet bekend.

Van de andere Europese projecten, in genre variërend van drama tot komedie, worden er vier geproduceerd in Frankrijk, drie in Italië en twee in Duitsland. De in totaal tien projecten kunnen worden beschouwd als een pilot voor een regulier Europees productievolume. Disney+, dat sinds vorig jaar actief is op het continent, heeft zichzelf tot doel gesteld vanaf 2024 jaarlijks vijftig lokale producties af te leveren.

Opmerkelijk is dat een deel van de Europese originals wordt uitgebracht onder een andere paraplu: Star. Het nieuwe merk werd gisteren gelanceerd en is bedoeld voor de ‘volwassen’ content die het moederbedrijf niet vindt passen binnen het ‘familie georiënteerde’ Disney+. In de Verenigde Staten vervult Hulu een vergelijkbare rol. Net als in de VS, waar Hulu en Disney+ gecombineerd worden aangeboden, krijgen Europese abonnees een pakketaanbod.

De Europese producties en het uitsplitsen van merken voor verschillende doelgroepen is onderdeel van de Disney-strategie om Netflix naar de kroon te steken. De wereldwijde marktleider passeerde vorige maand de grens van 200 miljoen abonnees en laat Disney+, dat nu op ruim 94 miljoen abonnees staat, nog ver achter zich. Maar volgens Digital TV Research gaat dat de komende jaren veranderen. Volgens de voorspelling heeft het snel groeiende Disney+ in 2026 zo’n 294 miljoen abonnees terwijl Netflix blijft steken op ‘slechts’ 286 miljoen. Het verschil wordt gemaakt in één land, maar dat is meteen ook het land met de op één na grootste bevolking ter wereld: India. Disney+-dochter Hotstar zal daar 98 miljoen abonnees werven, terwijl Netflix niet verder komt dan 13 miljoen.