Eerste Nederlandse directeur van European Film Academy

Matthijs Wouter Knol (foto: Berlinale/Angela Regenbrecht)

Matthijs Wouter Knol treedt begin 2021 aan als de nieuwe directeur van de European Film Academy (EFA). Hij volgt Marion Döring op en is de eerste Nederlander in die functie. De EFA is de organisatie die onder andere de jaarlijkse Europese variant op de Oscars uitreikt.

Op dit moment is Knol nog directeur van de European Film Market van de Berlinale. Daarvoor was hij aan het filmfestival van Berlijn verbonden als programmamanager van Berlinale Talents. De als historicus opgeleide Knol begon zijn loopbaan als freelance journalist maar kwam al snel bij Pieter van Huystee Film & TV terecht als producent van documentaires. Van daaruit was de stap naar het IDFA niet zo groot en volgde de sprong naar Duitsland.

In het persbericht dat zijn aanstelling bekend maakt, stelt Knol zich op achter de geëngageerde houding van zijn voorganger, die meermalig de internationale filmwereld activeerde om te protesteren tegen onwettige arrestatie van filmmakers of andere misstanden. “Een liefde voor de Europese film en het mensen samenbrengen, nieuwsgierigheid en de wens een stem te laten horen wanneer het recht jezelf te uiten in film bedreigd of geschonden wordt, zijn belangrijke drijfveren voor me. Maar ook de ambitie om de Academy in de toekomst meer vleugels te geven.”