Eerste editie Human Rights Weekend

  • Datum 31-01-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Gatekeepers geeft een kijkje achter de schermen van de Israelische geheime dienst

De Arabische Lente met z’n bloederige nasleep in Syrië. Stroperig verlopende democratisering in China. Het uitzichtloze conflict in het Midden-Oosten. Rechten van vrouwen in Oost-Afrika. Onderwerpen genoeg voor een mini-filmfestival rondom het thema mensenrechten. Morgen begint in De Balie in Amsterdam de eerste editie van het Human Rights Weekend.

De opmerkelijkste titel in het programma is The Gatekeepers van Dror Moreh. Deze Israelische documentaire, die genomineerd is voor een Oscar, schetst aan de hand van gesprekken met zes voormalige directeuren een verontrustend beeld van de inlichtingendienst Shin Beth. Veel meer achter de schermen van Israels ‘war on terror’ kun je niet komen.

Het weekend wordt geopend met High Tech, Low Life van Stephen Maing. Deze documentaire over twee bloggers die gewapend met laptop en mobieltje door China trekken op zoek naar nieuws dat de staatsmedia links laten liggen, is een echte hit in het mensenrechtencircuit. Zo werd hij al vertoond op gespecialiseerde festivals in Parijs, Oslo en Chang Mai in Thailand. Bij de vertoning in De Balie is de regisseur aanwezig. Hij gaat na afloop het gesprek aan met sinologe Garrie van Pinxteren, oud-NOS-correspondent in China.

De volgende dag zijn de ondervraagden Jeremy Teicher en Harry Freeland. De eerste zal zijn debuutfilm Tall as the Baobab Tree, die vorige week in wereldpremière ging op het Filmfestival Rotterdam, toelichten. De film gaat over een meisje in Senegal dat haar 11-jarige zusje wil redden van een gearrangeerd huwelijk. Freeland is de maker van In the Shadow of the Sun, een van de hits van het afgelopen IDFA, dat vertelt over albino’s in Tanzania.

De debatten tussen de filmvertoningen in worden gevoerd in het Engels.

Edo Dijksterhuis