Eerste Dolby Cinema ter wereld opent in Eindhoven

  • Datum 05-12-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Interieur van Dolby Cinema-zaal

Eindhoven heeft een dijk van een primeur waar ze tot in Hollywood over praten. Op de website van JT Bioscopen wordt afgeteld en abri’s op het station van de Brabantse lichtstad prenten het de lokale bevolking in: op 18 december wordt de eerste bioscoop ter wereld met Dolby Cinema geopend. IMAX heeft er een serieuze concurrent bij.

De redacties van het Eindhovens Dagblad en nieuwswebsite Eindhoven Dichtbij waren not amused. Om het nieuws wereldkundig te maken stapte JT Bioscopen niet naar hen maar meteen naar The Hollywood Reporter. Die kopt lekker met ‘Sensory Assault: Dolby Takes on Imax With Mega-Theater Rival’. Daarna volgt een opsomming van technische details waarvan de conclusie is dat deze nieuwe combinatie van groot scherm en superieur geluid ontworpen is om bioscoopbezoekers een weergaloze ervaring te bezorgen.

Het in het geheim ontwikkelde bioscoopsysteem is een totaalconcept. Een Dolby Cinema-zaal is speciaal gevormd en helemaal zwart. Doek, speakers, belichting, projector, zelfs de stoelen — alles komt uit de koker van het bedrijf uit San Francisco. Het vernieuwende zit in de laserprojectietechniek, het zogeheten Dolby Vision. Twee Christie 6P laserprojectoren zorgen voor een breder kleurenspectrum, een scherper beeld en beter contrast dan tot nog toe mogelijk was. Voor het geluid wordt Dolby Atmos, het meest geavanceerde systeem van Dolby, ingezet. Nog een bijzonder element is de ‘prelude’. Dat is een soort voorportaal naar de zaal die een voorproefje kan geven van de film die binnen draait.

Voor deze aangescherpte bioscoopervaring moet de bezoeker wel iets dieper in de buidel tasten. Ron Sterk, algemeen directeur van JT Bioscopen, liet The Hollywood Reporter weten dat een kaartje voor een film in een Dolby Cinema-zaal rond de $18 (bij huidige wisselkoers: €14,50) zal gaan kosten. Ook liet Sterk weten dat er binnenkort in Nederland nog twee bioscopen openen die met het nieuwe systeem zijn uitgerust: eentje in juni 2015 en eentje eind volgend jaar.

Met Dolby Cinema gaat Dolby de concurrentie aan met IMAX, dat is geïnstalleerd in achthonderd theaters wereldwijd. En om een nieuw systeem te promoten heb je content nodig die maximaal gebruik maakt van de mogelijkheden. Zoals CD-uitvinder Philips in 1985 al z’n marketing power zette achter het album Brothers in Arms van Dire Straits, een van de eerste geheel digitaal opgenomen platen die exclusief op CD werd uitgebracht, zo kijkt Dolby halsreikend uit naar het komende spektakelaanbod. Het nieuwe Pixar-avontuur Inside Out, dat deze zomer uitkomt, leent zich prima als promotievehikel. Maar de echte proef op de som is natuurlijk de première van Star Wars: The Force Awakens. De Amerikaanse release staat gepland voor 18 december 2015. Eindhoven zal dus waarschijnlijk tot 2016 moeten wachten.

Edo Dijksterhuis