Eerste bioscopen in China weer open (en nu weer dicht)

Terwijl in de rest van de wereld de bioscopen stevig op slot zitten, gaan in China de deuren weer langzaam open. In het land waar corona het eerst de kop opstak neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Naar de film gaan wordt daarom mondjesmaat toegelaten. (update 27 maart: China sluit de bioscopen weer, zie link onder tekst)

Australië besloot gisteren als laatste belangrijke bioscoopmarkt tot algehele sluiting. In Brazilië, Rusland, Mexico, Zuid-Korea en Japan zijn theaters nog open onder strikte voorwaarden. Die worden in China nu juist weer wat losgelaten, meldt vakblad Deadline. Afgelopen vrijdag waren alweer 486 bioscopen in bedrijf en zaterdag kwamen daar nog 21 bij. Volgens de Britse krant The Guardian gaat het vooral om bedrijven in afgelegen gebieden waar al tijden geen nieuwe besmettingen zijn gedetecteerd.

China telt in totaal 70.000 bioscopen. Dit is dus een voorzichtige opstart. De best scorende film van het afgelopen weekend was Sleep Without a Shepherd uit 2019.

In Nederland zijn de bioscopen minstens gesloten tot 6 april.

Update 25 maart:
In Singapore is men een stuk minder optimistisch. Daar zijn met ingang van vandaag alle bioscopen en filmtheaters gesloten. Ook kerken, concertzalen en karaokebars zijn gesloten. Bijeenkomsten mogen niet groter zijn dan tien mensen. Opmerkelijk genoeg blijven musea, sportscholen en shoppingmalls wel open.

Update: Omdat de situatie niet veilig is, sluit China opnieuw de bioscopen, meldt Screen.