Eerste beurs voor videokunst in Rotterdam

  • Datum 06-02-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

‘Polis XL’ van Erkka Nissinen

Vorige week tijdens het IFFR de schitterende films gezien van Mika Taanila, Erik van Lieshout of Willie Doherty en honger naar meer videokunst? Blijf dan in Rotterdam en ga naar Las Palmas. Daar vindt tot en met zondag de eerste editie plaats van Projections, de videokunstbeurs gelieerd aan Art Rotterdam.

Negentien galeries, waaronder tien Nederlandse, tonen werk van toonaangevende en jonge, nog onbekende kunstenaars. Zo brengt Ellen de Bruijne Projects het nieuwste werk van de absurdistische Fin Erkka Nissinen. Martin van Zomeren presenteert tovenaarsleerling Navid Nuur. En Ron Mandos heeft zelfs een wereldpremière in petto: Parade van Hans Op de Beeck.

Videokunst is in opmars maar beurzen op dit gebied zijn schaars. Loop in Barcelona was eigenlijk jarenlang de enige serieuze speler. Het Rotterdamse initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het Andaz Hotel. Dit vorig jaar aan de Amsterdamse Prinsengracht geopende hotel is het eerste en enige videokunsthotel ter wereld. Gisterenavond werd op de kick off-borrel bekend gemaakt dat Andaz twee werken heeft gekocht op Projections. Eentje daarvan, Defect in Vision van Meiro Koizumi, gaat naar de gezamenlijke collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen in Haarlem. Het andere, Vengeance van Keren Cytter, gaat naar het Andaz.

Tegenover Las Palmas, in de Cruise Terminal, is de reguliere beurs, Art Rotterdam, te vinden. Maar heel Rotterdam staat deze week bol van de kunst. Maar liefst vier satellietbeurzen strijken neer in de stad. De nieuwste, Art at the Warehouse, vindt op een steenworp afstand plaats, in de Fenixloodsen op Katendrecht. Iets verderop, in pakhuis Santos, zit Raw. Het NAi biedt ruimte aan de vormgevingsbeurs Object. En op Blaak 16-18 zijn acht verdiepingen ingericht door individuele kunstenaars die gezamenlijk de meest anarchistische loot aan de beursboom zijn, Re:Rotterdam.

Edo Dijksterhuis