Eerbetoon aan Oleg Sentsov, ge­vang­en film­maker en win­naar Sacha­rov­prijs

  • Datum 03-11-2018
  • Auteur Edo Dijksterhuis
  • Categorieēn NieuwsAgenda
  • Deel dit artikel

Niet zo lang geleden stopte Oleg Sentsov met zijn hongerstaking. Na 145 dagen werd de Oekraïense filmmaker gedwongen te stoppen met zijn actie tegen de Russische regering die hem gevangen zette na een showproces. Het Europees Parlement kende hem echter vorige week de Sacharovprijs voor mensenrechten toe. Vanavond wordt Sentsov geëerd in Den Haag.

Het Nutshuis en Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) tonen vanavond Gaamer, Sentsovs debuutfilm uit 2011. De film portretteert een verloren generatie in Oekraïne. Hoofdpersoon is een jongen die op het punt staat het te maken als professioneel gamer. Het verhaal begint hoopvol maar eindigt melancholisch. Speciale gast bij de vertoning is de in Nederland woonachtige Oekraïense regisseur Mariia Ponomarova. In haar korte documentaire May 9th onderzoekt ze haar relatie met haar vaderland.

De prijs die Sentsov kreeg toegekend door het Europese Parlement is vernoemd naar Adrej Sacharov. De Sovjet fysicus mocht in 1975 niet het land uit om zijn Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen en ontpopte zich tot meest bekende dissident van Rusland. Sinds 1988, twee jaar na zijn dood, wordt de prijs uitgereikt aan personen of organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen.