Editie 9 One Night Stand van start

  • Datum 13-03-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Scenarist Luuk van Bemmelen en regisseur Rob Lücker over ‘Verzet’

De achtste aflevering van One Night Stand zit nog volop in het productieproces of de deelnemers van editie 9 staan al in de startblokken. Uit 88 voorstellen zijn er twaalf geselecteerd voor doorontwikkeling, zo maakten Mediafonds, Filmfonds en NTR vandaag bekend. Uiteindelijk haalt de helft daarvan de televisie. En mogelijk de bioscoop.

De voortgang van de One Night Stands-films die dit jaar nog hun première beleven op het Nederlands Film Festival en daarna op televisie worden uitgezonden, is wekelijks te volgen via een fotostrip. Het geworstel van de acht regisseur/schrijver-teams van editie 8 is gedestilleerd tot formaat mini-fotoroman, met ondertitels die de beperkte ruimte van de tekstballonnetjes compenseren. Personages uitdiepen, verhaallijn kanaliseren, tot de kern komen — er gaat wat vooraf aan 50 minuten film.

Zover zijn de deelnemers aan editie 9 nog niet. De twaalf geselecteerden krijgen tot eind van dit jaar om hun ingediende idee — het thema van deze editie is De Liefde — verder uit te diepen. De helft mag daarna door en krijgt een realiseringssubsidie. Het geld daarvoor is afkomstig uit het Deltaplan Talent en is een initiatief van Mediafonds, Filmfonds, CoBO en de omroepen NTR, VARA en VPRO.

De projecten zijn gelijkelijk verdeeld onder drie producenten: Baldr Film, NFI Producties en Family Affair Films. Baldr treedt op als producent van Anima sana van scenarist Thibaud Delpeut (regisseur nog onbekend), Azero van regisseur/scenarist Wiam Al-Zabari, Door het Oog van de Ander van schrijf/regie-duo Marijn de Wit en Lisette Olsthoorn, en Ketamine van scenarist Thijs de Boer en regisseur Rogier Hesp.

Van Family Affair Afair zijn afkomstig: Basile K van Rob Arends (scenario) en Janneke van Heesch, Ebru van scenarist en regisseur Sia Hermanides, Nacht van de Fanfare van Amarins Romkema (scenario) en Anna van Keimpema (regie), en What time is it? waarvoor Sonja Wyss de regie doet en het schrijfwerk deelt met Helena van der Meulen.

Ten slotte neemt NFI Producties de volgende projecten voor zijn rekening: De mooiste dag van scenarioschrijver Thomas van der Ree en regisseur Joost Reijmers, De Erfenis van Saskia van der Tas (scenario) en Aniëlle Webster (regie), Eddy & Coby van Marco Knijnenburg (scenario) en Jeroen Annokkee (regie), en Vrij van scenarist Laura van Dijk en regisseur Martijn de Jong.

Edo Dijksterhuis