Eddy Terstall maakt toneelstuk over dood Theo van Gogh

  • Datum 12-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

In opdracht van De Balie regisseert Eddy Terstall een toneelstuk met de titel De dood van Theo van Gogh. Het is voor Terstall, die het stuk zelf schreef, de eerste keer dat hij zich aan theater waagt. Ondertussen maakt hij zich op voor een nieuwe speelfilm, die zonder subsidie tot stand komt.

De Balie benaderde Terstall met het idee voor het stuk. De titel werd er gelijk al bijgegeven. Terstall koos bewust voor een indirecte benadering van het onderwerp, vertelt hij. "Het is eigenlijk een satire over Ayaan Hirsi Ali, die een ijdele actrice probeert te overtuigen om mee te spelen in een stuk dat zij voor De Balie over Theo moet schrijven. In de laatste akte krijgen we haar stuk te zien. De rest is een discussie tussen Ayaan, de actrice en een fictieve non." Op promotiebeelden zien we de ijdele actrice naakt aan een kruis hangen.

Voor een debatcentrum dat graag prat gaat op originaliteit doet de onderwerpkeuze vreemd aan. Is over Van Gogh en Hirsi Ali niet alles al gezegd? "Blijkbaar niet," zegt Terstall, "want we zijn er nog steeds niet uit. Het thema van de open samenleving en de vrijheid van meningsuiting speelt nog altijd. De puberale vorm die het debat op dit moment aanneemt, helpt ook niet. Links en rechts maken elkaar uit voor kabinet-Bruin I en de Partij van de Allah, veel verder komen ze niet. Het lijkt me goed om stil te staan bij waar we mee bezig zijn."

De dood van Theo van Gogh beleeft op 2 september zijn première bij de opening van de verbouwde Grote Zaal van de Balie. Hirsi Ali is uitgenodigd, maar verder niet bij het stuk betrokken. "Het wordt voor haar een verrassing," zegt Terstall. "Ik denk dat ze er wel om kan lachen." Voor het gewone publiek is er op 4 september een kans om het stuk te zien. Mogelijk volgt nog een tour door het land.

Ondertussen wachten we alweer sinds 2008 op een nieuwe speelfilm van Terstall. Die komt er volgend jaar, belooft hij. Deal, aanvankelijk bij CineCrowd gepresenteerd als korte film, wordt bij nader inzien avondvullend. In september vinden de opnames plaats in Barcelona. De film wordt zonder een cent subsidie gemaakt, waardoor Terstall qua middelen terugkeert naar de tijden van Hufters en hofdames. "Het moet maar op die manier," zegt hij. "Op de normale manier filmen is in Nederland heel lastig als het verhaal niet gebaseerd is op een bekend boek of een krantenbericht."

Erik Schumacher