Echt waar, een film uit Suriname!!!

  • Datum 25-03-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Voor het eerst sinds Pim de la Parra’s wan pipel in 1976 is er met het misdaaddrama suriname weer een Surinaamse film in Nederland te zien.

"Ik zou maar oppassen met die Nederlandse mentaliteit van je. Je denkt alleen aan jezelf." De drugsbaas in Suriname heeft het niet zo op Nederlanders. En ook niet op Surinaamse gangsterjongens die hun leven willen beteren. Zoals dertiger Winston, die wil stoppen met de drugshandel.

Hij zal wel moeten want zijn blanke Nederlandse vriendin gaat bij hem weg als hij in de misdaad blijft. Typisch iets voor een Nederlandse vrouw om zoiets te eisen, vinden de gangsters. Die willen altijd het onmogelijk van mannen. Ze schijnen zelfs gebeft te willen worden, zegt één van hen. "Nee man, nu ga je te ver", reageert zijn vriend ongelovig op de onvoorstelbare gedachte.

Enfin, de gangsters willen van Winston af en proberen hem erin te luizen. Maar Winston weet hoe hij als tough guy in een film behoort te praten: "Iedereen die in mijn weg staat heeft nu een probleem." De vrouwen in de film hebben andere zorgen: blijven zij bij het zwembad liggen of gaan ze shoppen? De communicatie met hun mannen beperkt zich tot zinnetjes als: "Je hebt weer tegen me gelogen." Alhoewel Winstons vriendin ook een fijne agendawijsheid in huis heeft: "Met je goud kun je misschien je geld witwassen, maar niet je ziel." Wie wil weten of dat echt zo is, moet de film gaan zien.

Dat suriname geen meesterwerk is, verhinderde niet dat de film begin dit jaar volle zalen trok in Paramaribo. Regisseuse Kitty Guicherit verklaart het in een telefoongesprek uit de herkenbaarheid. "De film vertelt een realistisch verhaal over Surinaamse criminelen die zich willen omvormen tot zakenlieden. " Op de opmerking dat suriname ook doet denken aan een crimineel die zich omvormt tot president, reageert Guicherit met een lachje. "Als je het zo wilt zien, kun je het zo zien."

Het wonder van suriname is niet de film zelf, maar het feit dat hij in Suriname met uitsluitend Surinaams geld is gemaakt. Guicherit: "Het budget van 150 duizend dollar is afkomstig van het Surinaamse bedrijfsleven en een handvol privé-investeerders."

Na het succes in Suriname moet nu blijken of Nederlanders ook warm lopen voor de film. Guicherit: "Natuurlijk hopen we op Surinaamse Nederlanders, maar de film is ook interessant voor Nederlanders die beter inzicht willen krijgen in de Surinaamse samenleving."

Jos van der Burg

suriname
is te zien in Amsterdam (Pathé Arena), Rotterdam (Pathé De Kuip) en Den Haag (Pathé Spuimarkt).