‘Echt schandalig’

  • Datum 01-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Peter de Baan

De regisseur van majesteit haalt uit naar de Gouden Kalveren-jury: ‘Hartstikke leuk hoor voor Mijke de Jong, die zeven nominaties voor joy, maar je maakt je daar als jury totaal belachelijk mee.’ De week van regisseur Peter de Baan.

Zuinige nominaties
"De afgelopen week heb ik met gemengde gevoelens beleefd", zegt Peter de Baan, "net een première gehad als een warm bad, en dan tegelijkertijd die ongelooflijk zuinige Gouden Kalf-nominaties. Ik heb al twee beeldjes op de schoorsteen staan (voor de kroon en de prins en het meisje, red.) dus het maakt mij niet zoveel uit, maar dat actrice Carine Crutzen als Beatrix niet genomineerd is vind ik echt schandalig. De Nederlandse film is steeds beter aan het worden, na al die verkeerd soort dijenkletsers is er nu eindelijk een middengebied ontstaan, maar die is bijna helemaal genegeerd door de jury. Hartstikke leuk hoor voor Mijke de Jong, die zeven nominaties voor joy, maar je maakt je daar als jury totaal belachelijk mee, dan ben je elk gevoel voor verhouding kwijt. En dat tirza niet genomineerd is voor Beste Film is, laat ik het aardig uitdrukken, hoogst merkwaardig. De jury voelt zich belangrijker dan de films, ze wil zich manifesteren en denkt het beter te weten. Dat is ijdeltuiterij, verschrikkelijk, ze hebben geen enkel besef wat dit betekent voor de pr van de Nederlandse film. Neem juryvoorzitter Pieter Broertjes die tijdens de festivaltalkshow het scenario voor majesteit afkraakt — Broertjes had beter wat rust kunnen nemen na de slijtageslag bij de Volkskrant. Als ik het met vrienden over de commotie rond de nominaties heb, dan krijgen ze toch het beeld van een Nederlandse filmwereld die vooral met zichzelf in discussie is en nog steeds niet rijp is, terwijl we dat zo langzamerhand echt wel zijn."

Regeerakkoord
Een van De Baans vele plannen is het maken van de tv-film pim over Pim Fortuyn. "Door de bezuinigingen bij de publieke omroep is het nog maar de vraag of ik pim kan gaan maken. In de toneelwereld, waar ik ook werk, is men bang dat de bezuinigingen hard zullen aankomen." Keek hij, met pim in zijn achterhoofd, afgelopen donderdag met bijzondere aandacht naar de presentatie van het regeerakkoord, waar iemand tussenstaat die plotseling in het centrum van de macht is gekomen? "Het is mijn tweede natuur om daarnaar te kijken, mijn oog loopt altijd mee. Wilders heeft zo duidelijk de touwtjes in handen, dat is pijnlijk om te zien, daar zal Rutte nog spijt van gaan krijgen. Maar ik ga niet om vier uur live naar de presentatie van het regeerakkoord zitten kijken. Ik reageer zelden zo direct op de actualiteit."

Mariska Graveland