EAMI wint Tiger Award op IFFR 2022

EAMI

De Tiger Award van het IFFR 2022 is gewonnen door EAMI van de Paraguayaanse filmmaker Paz Encina. Naast de hoofdprijs van €40.000 werden ook twee Special Jury Awards met een geldprijs van €10.000 uitgereikt aan Excess Will Save Us van Morgane Dziurla-Petit en To Love Again van Gao Linyang. Er werden gisterenavond ook nog andere onderscheidingen uitgereikt.

EAMI gaat over het Ayoreo-Totobiegosode volk dat geen onderscheid maakt tussen de bomen, dieren en planten waar ze al eeuwenlang tussen wonen, maar dat nu te maken heeft met de snelste ontbossing op aarde. De jury van de Tiger Award Competition noemde EAMI “een krachtige film…. Die niet alleen in visueel en poëtisch opzicht overtuigt, maar ook een politieke laag heeft. Deze film liet ons dromen en schudde ons tegelijkertijd wakker.”

De Ammodo Tiger Short Awards gingen naar Becoming Male in the Middle Ages van Pedro Neves Marques, Nazarbazi van Maryam Tafakory en Nosferata: First Bite van Bayley Sweitzer en Adam Khalil. Het festival heeft Becoming Male in the Middle Ages genomineerd voor de categorie korte film van de European Film Awards.

De jaarlijkse Robby Müller Award, die dit jaar voor de derde keer werd uitgereikt, ging naar de Thiase cinematograaf Sayombhu Mukdeeprom. De FIPRESCI Award van de internationale filmpers werd gewonnen door To Love Again, tevens winnaar in de Tiger Competition. De Nederlandse recensenten kenden hun KNF Award toe aan Jon Rafman voor zijn korte film Punctured Sky.

In de Big Screen Competition dongen negen films mee naar de prijs van €30.000. Die werd gewonnen door Kung Fu Zohra van Mabrouk El Mechri. De filmmaker deelt het geldbedrag met de distributeur van de film.