€49 miljoen extra geïn­ves­teerd in film­sector sinds begin pan­demie

Het Nederlands Filmfonds heeft sinds het begin van de pandemie ruim €49 miljoen extra geïnvesteerd in de filmsector. De investeringen zijn gedaan via verschillende steunpakketten van de overheid en zullen vervolg krijgen in 2022. Dat werd bekend gemaakt tijdens de sectorpresentatie van het fonds.

Het geld kwam terecht bij filmprojecten in alle fasen van het maakproces: van ontwikkeling en productie tot distributie en vertoning. Het fonds tuigde er een aantal nieuwe regelingen voor op: Fast & Furious, Music Mayday en Immerse/Interact XL. In totaal werden 690 projecten gesteund en ruim 15.000 filmprofessionals bereikt.

De coronasteun wordt in 2022 gecontinueerd. Bovendien komt er meer geld beschikbaar voor de selectieve bijdrage aan speelfilmproducties. Hiermee wil het fonds de slagkracht van makers en onafhankelijke producenten vergroten. Ook worden de mogelijkheden vergroot om subsidie aan te vragen voor de eerste stappen in een filmproject, in het bijzonder de scenariofase.

In zijn slotwoord van de sectorpresentatie benadrukte Filmfondsdirecteur Bero Beyer het maatschappelijke belang van film en riep hij de politiek op de cultuursector minder stiefmoederlijk te behandelen. “Filmcultuur is meer dan vermaak en verstrooiing, meer dan inspiratie of reflectie. Filmcultuur geeft ruimte om vanuit artistieke visies elkaars verschillen en overeenkomsten te ervaren, empathie te voelen. Daarmee is filmcultuur een cruciaal onderdeel in elk proces van verbinding en dus vitaal voor elke democratische maatschappij. Cultuur kan en mag niet telkens het sluitstuk zijn – als eerste dicht en als laatste open.”