€482 miljoen steun cultuur­sector bevat garantie­fonds film

De Nederlandse cultuursector krijgt €482 miljoen aan steun. Dat maakte OCW-minister Ingrid van Engelshoven afgelopen vrijdag bekend. Onderdeel van het pakket is een garantiefonds van €15 miljoen voor filmproducties.

In april werd al een eerste steunpakket van €300 miljoen aangekondigd. De gemeenten droegen ook nog €60 miljoen bij. Iedereen was het erover eens dat dat bedrag te laag was om de coronaschade – voor de lockdownperiode tot 1 juni geschat op bijna €1 miljard – te repareren. Maar Van Engelshoven bezwoer dat er niet meer in zat – tot nu dus.

Een groot deel van het huidige steunpakket, €200 miljoen, borduurt voort op het eerste herstelpotje en is bestemd voor ‘instellingen van cruciaal belang’, de Haagse formulering voor ‘gesubsidieerde instellingen’. Een bedrag van €150 miljoen wordt verdeeld door gemeenten en is bestemd voor lokale cultuur. Het resterende geld wordt behalve aan een filmgarantiefonds besteed aan private musea en kunstcollecties van nationaal belang (€20 miljoen) en de ‘bruine vloot’ (€15 miljoen). Daarnaast blijven ook de generieke maatregelen van toepassing op de cultuursector.