Dutch Filmers Academy verhuist naar Hilversum

Nieuwe locatie van Dutch Filmers Academy in Hilversum
De Dutch Filmers Academy, onderdeel van de Nederlandse Fotovakschool, verhuist in september naar Hilversum. De vorig jaar opgerichte academie hoopt op de nieuwe plek te kunnen groeien en aansluiting te vinden bij de audiovisuele industrie. Het past in het streven naar een ‘media valley’ in de regio tussen Amsterdam, Utrecht en Hilversum.
De Fotovakschool, een particuliere opleiding met vestigingen in zes plaatsen, bestaat inmiddels al 75 jaar. "Maar we zagen de laatste jaren een trend van stilstaand naar bewegend beeld", vertelt Paul Akkermans, voorzitter van het College van Bestuur. "Binnen het MBO hebben we een paar jaar een hybride opleidingsvariant gehad, met film en fotografie, maar vorig jaar hebben we er een aparte faculteit van gemaakt."
Studenten aan die Dutch Filmers Academy volgden hun lessen op de bestaande locaties van de Fotovakschool in Rotterdam en Amsterdam. Er is nu gekozen voor verhuizing naar Hilversum "om dichterbij de plek te zijn waar het allemaal gebeurt op audiovisueel gebied. Hilversum kan fungeren als een inspiratiebron voor studenten."
Gemeente Hilversum investeert de laatste tijd veel in de audiovisuele sector. Samen met mediabedrijven en –opleidingen stopt het geld in de Hilversum Media Campus en ondersteunt het Scenecs International Film Festival voor debuutfilms, dat plaatsvindt in Vue en Filmtheater Hilversum. Daarnaast is er een actieve lobby, die staat uit zowel commerciële als publieke omroepen, facilitaire bedrijven, producenten en de lokale overheid, om de positie van de creatieve sector te verstevigen. In een vorig jaar verzonden open brief aan staatssecretaris Sander Dekker werd een wensenlijstje van tien punten opgesomd: van een blijvend laag btw-tarief tot meer publiek-private samenwerking. In Hilversum alleen al verschaft de audiovisuele sector werk aan zesduizend mensen en zijn toeleveranciers ook nog eens goed voor een paar duizend arbeidsplaatsen.
De Dutch Filmers Academy sluit één-op-één aan bij dat streven naar een sterke ‘media valley’. Het aantal studenten, dat in het eerste jaar op dertig lag, gaat komend collegejaar naar 75. Akkermans: "Het aantal inschrijvingen ligt hoger maar dat geeft ons de mogelijkheid te selecteren, waarbij we vooral kijken naar motivatie. We hanteren een maximum van vijftien studenten per klas."
De Dutch Filmers Academy is zeker niet de enige private filmopleiding in Nederland. Maar wat hem volgens Akkermans onderscheidend maakt zijn de erkende diploma’s en de focus op het ambachtelijke. "Wij leiden allround filmers op, geen regie-, montage- of lichtspecialisten. Dat past ook binnen de trend die je ziet dat mediabedrijven met steeds geavanceerder apparatuur en minder mensen producties maken. Onze afgestudeerden, waarvan in 2019 de eersten hun bul ontvangen, zullen waarschijnlijk terecht komen in de reclame, documentaires en bedrijfsfilms, en in mindere mate in de speelfilmindustrie."
Edo Dijksterhuis