Dub­bele opening Ka­boom Ani­ma­tion Festi­val in Utrecht en A’dam

Where is Anne Frank

De 2022-editie van het Kaboom Animation Festival heeft niet één maar twee openingen. Op 28 maart start het festival in Utrecht met een visueel spektakel van Motomichi Nakamura. Twee dagen later draait in Amsterdam de openingsfilm Where is Anne Frank van Ari Folman. Het festivalprogramma omvat 192 korte films.

De presentatie in Utrecht bestaat uit projecties op de bibliotheek aan het Neude. De in New York woonachtige Japanse kunstenaar Nakamura tovert sprookjes en mythen op de gevel en verbeeldt daarmee het thema van Kaboom 2022.

Where is Anne Frank van Ari Folman (Waltz with Bashir) vertelt het verhaal van ’s werelds beroemdste dagboekschrijver vanuit het perspectief van Kitty, het alter ego aan wie Anne Frank haar zielenroerselen toevertrouwde. De film ging vorig jaar tijdens Cannes in première en is vooral bedoeld om een nieuwe generatie bekend te maken met de Holocaust, het lot van onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook de kracht van verbeelding.

Na de opening gaat Kaboom in Amsterdam van 30 maart tot en met 1 april verder in Eye Filmmuseum, met speciale vertoningen in Boom Chicago, Het Ketelhuis, Supernova Cinema en tentoonstellingen op verschillende plekken in de stad. In Utrecht worden films vertoond in ’t Hoogt en Pathé Rembrandt.